Na Rožnovsku a Valašskomeziříčsku hrozí extrémní déšť. Na dalších místech kraje bude pršet vydatně

19. červen 2020 07:56

Extrémně vydatný déšť dnes zasáhne severovýchod země

Od pátečních 7.30 do 18.00 hrozí na severu a severovýchodě Česka extrémně vydatný déšť.

Spadnout by mohlo během šesti hodin nad 50 mm srážek, během 24 hodin by mohly úhrny dosáhnout více než 80 mm srážek, varuje Český hydrometeorologický ústav.

Výstraha platí pro Zlínský kraj (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí), Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Litovel, Mohelnice, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), a Moravskoslezský kraj.

Aktuální model Aladin ukazuje do zítřejší 8 hodiny ranní (za 24h) až 100 milimetrů srážek.

Vydatnější srážky se očekávají v severovýchodní polovině Česka i o víkendu. "Celkově do nedělního večera na východě a severovýchodě území může spadnout od 40 do 100 milimetrů srážek. Proto se budou v zasažených oblastech i nadále zvedat hladiny vodních toků, i když pomalejším tempem než během včerejšího dne (čtvrtka)," uvedli meteorologové.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Zvýšený odtok vody z krajiny, průtoky vody přes komunikace, zanesení komunikací unášeným materiálem. Snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Zhoršený odvod srážkové vody kanalizací.

Riziko podmáčení a následných sesuvů, snížení stability stromů v podmáčené půdě. Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací.

Na říčce Bystřičce nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku vystoupala v noci na dnešek hladina na druhý povodňový stupeň, který značí pohotovost. Na stejném toku pod přehradou platí aktuálně první stupeň povodňové aktivity označující bdělost

Spustit audio

Související