Buďte in a burger nikdy neberte do ruky, pokud ho dostanete na talíři, radí Ladislav Špaček

26. leden 2025

Mnoho z nás si kromě české kuchyně sem tam dopřeje i americký burger. Ve fast foodech nás už nepřekvapí, ale v poslední době se často servíruje i v restauracích na talíři. Jak bychom ho měli jíst?

Jediná cesta, jak sníst burger spořádaně a společensky je, že ho rozdělíme na části. V restauraci ho budeme jíst jedině příborem. Jestliže jsme v „Mekáči“, tak si ho dáme do ubrousku a uchopíme mezi prsty. V restauraci ale musíme vždy použít příbor tak, že jednotlivé části burgeru si položíme na talířek, a potom je krájíme nožem a jíme vidličkou. Někdy stačí pouze dvě poloviny od sebe oddělit a krájet.

Rukama jen mořské plody a vybrané ovoce

Jíst v restauraci rukama můžeme výhradně jen mořské plody a bobulovité ovoce. Jestliže si dáme neloupanou krevetu, tak ji budeme jíst samozřejmě rukama. Prsty ji oloupeme, poté vložíme do úst. Ústřice rovněž neseme k ústům rukama. Stejně tak bobulovité ovoce, jako jsou třešně, hroznové víno, švestky a podobně.

„U nás by bylo velmi nezvyklé jíst jakékoliv pokrmy rukama. To se dělá v Indii, kde i v nejvyšších kruzích, jak jsem to zažil na státní večeři s indickým prezidentem, řada hostů jedla rukama. Nicméně Indové jedí rukama mnohem estetičtěji a zajímavěji než my. My, když jíme rukama, tak to nevypadá dvakrát dobře. Indové v tom mají zvláštní noblesu, staletou tradici a obratnost,“ uzavírá Ladislav Špaček.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio