Brněnští onkologové připomínají výročí preventivního programu

17. květen 2011

Preventivní program v Masarykově onkologickém ústavu v Brně slaví pět let existence. Je jediným svého druhu v České republice a spočívá v provedení základních vyšetření, která řeknou, zda člověk netrpí některým z častěji se objevujících nádorů. Za pět let tam bylo vyšetřeno přes osm tisíc lidí, u dvou procent z nich pak byl nádor opravdu zjištěn.

Podle přednosty Kliniky komplexní onkologické péče Rostislava Vyzuly potvrzují výsledky pětiletého preventivního programu správnost provádění takových prohlídek. Rakoviny totiž stále přibývá a jedinou účinnou zbraní proti ní je podle něj včasné odhalení: "Preventivní prohlídka je naprosto zásadní v tom, že se onemocnění odhalí včas. Zdravý člověk by měl přijít v době, kdy nemá žádné potíže. Až už nějaké potíže má, může být i pozdě. V době, kdy potíže nemá a na něco se přijde je to většinou dobře řešitelné."

Program Masarykova onkologického ústavu v Brně zaměřený na včasné odhalení rakoviny u lidí, kteří dosud necítí žádné zdravotní obtíže, je určen pro samoplátce. Má ale i své sponzory. Program například podporuje i hokejový brankář Dominik Hašek. "To je věc, která je nesmírně důležitá. Spoustě lidí to může zachránit život. Přitom mnoho lidí o tom ani neví. Já sám jsem o tom před nějakým časem nevěděl. Dnes jsem rád, že k tomu mohu nějakým způsobem přispět," vysvětlil Hašek.

Spustit audio