Brněnský soud rozhodnul v kauze Edbusy

18. duben 2011

Brněnský krajský soud dnes konečně vynesl tresty pro šéfy společnosti Edbusy Martina Žouželku a Lukáše Přibyla. Za rozsáhlé podvody přesahující půl miliardy korun je poslal na 8,5 a 7,5 roku do vězení. Podle obžaloby více než deseti tisícům klientů nabídli výhodnou půjčku, kterou měli dostat po složení zálohy. Půjčku většina z nich nikdy nedostala a nedočkali se ani vrácení zálohy.

Několik minut po dnešní dvanácté hodině začal soudce číst pasáž rozsudku, na kterou obžalovaní i poškození nejvíce čekali A sice, čím jsou Lukáš Přibyl a Martin Žouželka vinni a jaký trest za to dostanou. Rozsudek soudce Jiří Stýblo četl od 6. dubna a trvalo mu to tak dlouho proto, že musel vyjmenovat všechny z více než deseti tisíc poškozených. Nakonec se verdiktem o výši trestu velmi přiblížil návrhu státního zástupce Michala Galáta: "Jsem spokojen. Soud rozhodl po právu. Rozsudek je spravedlivý. Jednalo se o jeden z největších podvodů v České republice. Škoda přes půl miliardy korun."

Zcela opčně věc vidí obhájce Martina Žouželky Pavel Holub, který se ještě před odůvodněním rozsudku rozhodl odvolat: "Podle našeho názoru nejednal v žádném případě v úmyslu někoho okrást, uvést ho v omyl. Podám odvolání určitě."

V soudní síni dnes seděli také někteří z poškozených. Víc než verdikt je ale zajímají šance na vrácení peněz. "Myslím, že se měloé přitvrdit a hlavně je pro mě důležité, aby byla škoda nahrazena. Část se zabavila, část je někde v nenávratnu. Je otázka, kolik poškozených se přihlásilo. Určitě by měla proběhnout náhrada škody. Je otázka, zda bude v plné výši a kdy," řekl Českému rozhlasu Brno jeden z poškozených.

Právě nároky na náhradu škody nyní bude ještě soudce do konce týdne číst. Jde asi o šest tisíc jmen - řekl dnes při odchodu ze soudní síně soudce Jiří Stýblo: "Úterý, středa a čtvrtek budeme číst výrok o náhradě škody. To znamená jméno, příjmení, datum narození a částka. To budeme číst do pátku do dvanácti hodin. Ve dvanáct hodin bude odůvodnění rozhodnutí."

Nejen soudce Jiří Stýblo, ale ani nikdo z jeho kolegů na Krajském soudu v Brně takový rozsudek zatím nečetl. Vůbec kauza byla mimořádně složitá. Za necelý rok trvání procesu proběhlo zhruba šedesát hlavních líčení a spisový materiál je uložen v téměř devadesáti krabicích.

Spustit audio