Brněnský Masarykův onkologický ústav získal další přístroj na ozařování

6. únor 2006

Masarykův onkologický ústav má nový, v pořadí třetí, lineární urychlovač. Přišel na 60 milionů korun, přičemž sedmdesát procent ceny bylo pokryto dotací z programu Phare. Novou ozařovnu, kde je umístěn, postavil ústav z vlastních prostředků a přišla na 35 milionů korun.

Podle vedení ústavu byla tato investice nezbytná, protože už nyní museli pacienti na léčbu dlouho čekat. Zakoupit třetí lineární urychlovač v Masarykově onkologickém ústavu plánovali už dávno. Stále ale chyběly peníze. Situaci řešili tak, že ty, co měly, pracovaly ve dvousměnném provozu, někdy i o sobotách. Přesto čekací doby na léčbu byly dlouhé, často na samé hranici, kdy je nezbytné ji zahájit.

Nový lineární urychlovač ale přináší i další výhody, nejen zkrácení čekací doby. "Lineární urychlovač, který teď získáváme, je modernější a umožní daleko přesněji, jemněji a efektivněji působit na nádorové ložisko. Já jsem přesvědčen, že to pomůže především pacientům, a to v tom smyslu, že jim budeme moci poskytnout širší péči v té indikační sféře a také pomůžeme novým indikacím, kterým jsme dříve vyhovět nedokázali," říká ředitel Rostislav Vyzula.

Zájem pacientů léčit se v Masarykově onkologickém ústavu v Brně je tak velký, že už nyní se mluví o nutnosti pořídit ještě čtvrtý lineární urychlovač. "Ozařování je v léčbě zatím nezastupitelné," tvrdí primář oddělení radiační onkologie Pavel Šlampa. "Minimálně šedesát až sedmdesát procent pacientů s nádory projde v některé fázi své nemoci zářením," dodává primář Šlampa.

Jen v loňském roce bylo na ošetřovnách Masarykova onkologického ústavu provedeno téměř dvanáct tisíc ošetření. Ve srovnání s předchozím rokem je to o třicet procent více. Také letos se předpokládá nárůst.

Spustit audio