Brněnská Fakultní nemocnice má nový přístroj pro léčbu prostaty a kamenů v močových cestách

21. květen 2006

Mnohem bezpečnější a pro pacienta pohodlnější léčbu zbytnělé prostaty a kamenů v močových cestách umožní lékařům Fakultní nemocnice Brno nový přístroj, který tamní urologická klinika pořídila za 10 milionů korun. Ročně s jeho pomocí provede asi 500 operací.

Jedná se o laser, což je stroj soustředěného optického vlnění optických paprsků, který má výjimečné vlastnosti. "Je schopen tkáň řezat, odpařovat, dokonce i drtit kameny v močových cestách a přitom ta intenzita působí maximálně do půl milimetru. Je to velmi bezpečná technologie, která minimalizuje poškození dalších tkání, které se nacházejí dál než půl milimetru od toho vlákna," uvádí přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Dalibor Paclík.

Takzvaný Ho-Nd laser může v podstatě nahradit otevřenou operaci prováděnou při nezhoubném zbytnění prostaty. "My potřebujeme odstranit část prostatické žlázy, která brání výtoku moči a prakticky úplně nahradí jiné možnosti, kdy jsme se snažili rozdrtit kameny v močových cestách jinými technologiemi, jako byl ultrazvuk nebo elektromagnetický výboj," říká přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Dalibor Paclík.

Technologie je výjimečná hlavně v tom, že umožní lékařům pracovat s daleko větší bezpečností a také dramaticky zkracuje pobyt pacienta v nemocnici. "Zejména pokud se týká operací prostaty, tak jestliže po otevřené operaci je doba hospitalizace přibližně týden, u nové technologií to je jeden den," dodává přednosta Paclík.

Spustit audio