Brněnská charita otevřela nové centrum pro sociálně slabé

20. červen 2006

Diecézní charita Brno zahájila provoz Centra pro lidi sociálně znevýhodněné. Náročný projekt odstartoval v říjnu 2004 a jeho první částí byla rekonstrukce čtyřpodlažní budovy na třídě kapitána Jaroše. Na stavbu nyní navazují nové služby pro lidi ohrožené sociálním vyloučením.

Projekt podpořila Evropská unie dotací ve výší 19-ti milionů korun a o pomoc se tam mohou ucházet dlouhodobě nezaměstnaní, maminky s dětmi, senioři, sociálně slabí a azylanti. O centrum, které by sociálně znevýhodněným lidem pomáhalo lépe se uplatnit v životě, charita usilovala dlouho. Nedostatek peněz ale bránil myšlenku realizovat. "Dá se říct, že se tento nápad zrodil už někdy v 90. letech, kdy charita začínala svoji činnost ve městě Brně. Podařilo se ho realizovat až teď za pomoci Evropské unie, která právě tyto projekty podporuje," uvádí ředitel charity Oldřich Haičman.

Dostatek prostoru a také dotace Evropské unie na zahájení provozu umožnili, aby v rámci centra vzniklo hned několik pracovišť. "V úvodu klient přichází do takzvaného informačního centra, kde se o něj naši pracovníci postarají, případně ho odkáží do sociálně - právní poradny či do vzdělávacího centra. Pokud se jedná o problém, který my nejsme schopni zajistit, tak mu zprostředkujeme kontakt s jinou organizací," popisuje vedoucí centra Markéta Luňáčková.

Součástí centra pro lidi sociálně znevýhodněné je také multikulturní centrum. "Největším problémem zůstává zaměstnání a bydlení, které se jim snažíme po síti církve zprostředkovat na některých farách. K zaměstnání bude sloužit právě to multikulturní centrum, abychom potencionální zaměstnavatele seznámili s určitou multikulturní problematikou těchto cizinců a odstranili bariéry," dodává ředitel charity Oldřich Haičman. Jednou z prvních aktivit nového centra budou letní kurzy práce s počítačem a umění komunikovat.

Spustit audio