Brněnská část Vinohrady plánuje vysadit stovky stromů

30. říjen 2007

Brněnská městská část Vinohrady by měla být do tří let osázena stovkami nových stromů a stát se nejzelenější částí jihomoravské metropole. Výsadba stromů a dalších dřevin by měla probíhat postupně až do roku 2010. Snem starosty Jiřího Čejky je, aby Vinohrady získaly díky zeleni přezdívku brněnské Versailles.

Stovky nových stromů by podle Čejky měly přibývat nejenom na místech, kde očividně chybějí, ale také v místech, kde by je nikdo nečekal. " To je někdy i v chodnících, v asfaltových plochách. V celých částech asfaltových ploch budou zřizovány menší zelené zatravněné plochy, které mohou být osázeny například květinami," říká Jiří Čejka. Kromě samotné zeleně by měly na Vinohradech také vyrůst různé vodní prvky. První vlaštovkou má být zřízení pítka u obchodního střediska už tento rok.

Radnice spolupracuje na tomto projektu ozelenění už několik let a spolupracuje také podle slov starosty Čejky se samotnými občany. Ti své připomínky a návrhy podávají přímo na radnici, kde jsou konzultovány s odborníky. " Ve většině případů je však možné výsadbu zeleně uskutečnit tam, kde si občané přejí," dodává starosta Vinohrad Jiří Čejka.

autor: hon
Spustit audio