Břeclav vyhlásila pouliční prohibici

1. leden 2009

Přihnout si z láhve na některé z břeclavských ulic teď může přijít hodně draho. Město vydalo zákaz veřejné konzumace alkoholu. Ten platí sice jen na některých místech, hříšníkům ale hrozí tučné pokuty.

"Nejvíc otravných opilců je kolem nádraží," barvitě líčí situaci jedna z místních obyvatelek. "Tam se pořád potloukají taková různá věčně podroušená individua. Ale nevím, jestli nějaké zákazy něco vyřeší. Aspoň by je ale teď mohli strážníci víc kontrolovat." Místní městští policisté doteď skutečně neměli v ruce žádný zákonný nástroj, kterým by obtížným alkoholovým radovánkám v okolí parku nebo blízkého nádraží učinili přítrž. Proto se Břeclav po vzoru dalších měst v republice rozhodla přijmout vyhlášku, která na vyjmenovaných místech pouliční konzumaci alkoholu přísně zakazuje. "Nejde ale o žádnou prohibiční vyhlášku ve stylu 30. let," upozorňuje tajemník břeclavské radnice Dalibor Neděla.

Omezení pití alkoholu v břeclavských ulicích má navíc řadu výjimek. Neplatí například na Silvestra či během dalších oslav a akcí pořádaných městem. Nadále legální je pak samozřejmě pití alkoholických nápojů v restauračních předzahrádkách. Oproti dalším městům má ale Břeclav ještě jednu specifickou výjimku. Jak prozradil tajemník Neděla, do vyhlášky se dostala až na poslední chvíli těsně před hlasováním zastupitelů: "Zákaz konzumace alkoholu se netýká prostorů před vinotékami a vinnými sklepy. Jsme ve vinařském kraji. Zatímco třeba v severních Čechách není ani jedna vinotéka, u nás je to fenomén."

Podobnou prohibiční vyhlášku přijali v minulém roce v dalších jihomoravských městech. Například také ve Znojmě či v Hodoníně. Za porušení zákazu hrozí identické tresty: od strážníka na místě pokuta do tisíce korun, ve správním řízení pak případně i trest třicetkrát vyšší. Stejný je také důvod, proč města pouliční pití alkoholu zakazují: chtějí klid. "Chceme být lázeňským městem a lákat turisty. Opilá a zdrogovaná individua v ulicích nám tyto plány hatí," posteskl si starosta Hodonína Lubor Šimeček.

autor: hon
Spustit audio