Břeclav láká na košer slivovici i klečení na hrachu

15. květen 2011

Ve všech prostorách břeclavského muzea teď bude pěkně živo. Muzejníci připravili šňůru nejrůznějších zajímavých akcí, která příští týden vyvrcholí Muzejní nocí.

Muzejní maratón odstartuje v neděli v 15 hodin představení „Sůl nad zlato“ v provedení břeclavského loutkového divadelního souboru Radost. „Břeclavská Radost byla první Radostí na Moravě, divadlo zahájilo svou tradici už ve 20. letech minulého století,“ připomíná ředitelka břeclavského muzea Alena Káňová.

Do výčtu akcí břeclavského Muzejního týdne bude patřit i úterní vernisáž nové výstavy s výstižným názvem „Uč se synu moudrým býti aneb pradědeček po škole“. Tato expozice zavede všechny návštěvníky do časů c.k. monarchie. „Návštěvníci si budou smět sednout do historických lavic a zkusit si psát na břidlicové tabulky,“ prozradila Káňová, „a nezbedníci si můžou vyzkoušet i klečení na hrachu.“

Vyvrcholením Muzejního týdne bude v Břeclavi sobota 21. května, na kdy připravují Muzejní noc v synagoze. „Návštěvníkům od 18 hodin přiblížíme židovskou kulturu v hudbě a tancích,“ dodala ředitelka pořádajícího muzea. A nejvytrvalejší účastníci akce se prý mohou těšit i na košer slivovici.

autor: hon
Spustit audio