Bramborové šišky s povidly a mákem

Recept na bramborové šišky s povidly a mákem od Marty Věžníkové z Dolních Dubňan, zazněl ve čtvrtek 6. března

Suroviny:
800 g ve slupce vařených brambor, 120 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 vejce, sůl, povidla, mletý mák, cukr na posypání

Postup:
Vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, krupici a mouku podle potřeby. Zpracujeme vláčné a tužší těsto, které se nelepí. Rozdělíme ho na stejné dílky, uděláme z nich šišky.

Vložíme je do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 4 minuty. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat.

Povidla rozředíme vodou a povaříme – musí téct.

Šišky rozdělíme na talíře, polejeme povidly, posypeme mletým mákem, který jsme předem promíchali s cukrem.

Bramborové šišky s povidly a mákem podáváme ihned po přípravě jako hlavní chod.