Božská mrkvová polévka
Jestli jste „polévkoví“ pak dnešní recept od Jarky Vykoupilové určitě oceníte. Polévka je vynikající a hlavně rychle hotová.
Budete potřebovat:
2 lžíce másla
1 cibule
750 g očištěné mrkve
1 litr zeleninového vývaru
100 ml mléka
sůl, pepř
petrželka
1 malý bílý jogurt
Postup:
1. Na másle osmahneme pokrájenou cibuli a mrkev nakrájenou na kolečka, přilijeme vývar a vaříme 20 minut.
2. Poté vyjmeme asi třetinu mrkve a polévku rozmixujeme.
3. Přidáme mléko, vmícháme kolečka uvařené mrkve, ochutíme pepřem a solí a rozmícháme v polévce bílý jogurt.
4. Nakonec posypeme čerstvou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.