Bohunice zavírají, Úrazová nemocnice se plní

14. červen 2011

Úrazová nemocnice v Brně, v jejímž areálu je umístěna lékařská služba první pomoci, se v posledních týdnech potýká s velkým nárůstem pacientů na chirurgické ambulanci. Důvodem je uzavření areálu Fakultní nemocnice Brno v mimopracovní době, které má mimo jiné zabránit zneužívání tamní nepřetržité služby namísto pohotovosti.

Změna režimu v bohunické nemocnici se podepsala na počtech pacientů v Úrazové nemocnici. „V minulý letech jsme měli za víkend kolem 150 až 170 lidí, v posledních víkendech to bylo kolem 215 lidí, což už je na hranici možností uspořádání naší ambulance,“ uvedl náměstek ředitele brněnské Úrazové nemocnice Jan Filipínský. Fakultní nemocnice Brno uzavřela mimo běžnou pracovní dobu svůj areál od 1. června. Důvodem je snaha zvýšit tam bezpečnost a zabránit zneužívání nepřetržité služby zařízení místo běžné pohotovosti.

Nemocní, kteří ve Fakultní nemocnici Brno narazí na zavřené brány, tedy často míří do Úrazové nemocnice. Někdy tam dochází i k absurdním situacím. „Tuto neděli například přišla pacientka, která byla dvakrát operovaná ve fakultní nemocnici Bohunice. Pro nastalé akutní potíže tam znovu zajela, byla ovšem odeslána k nám na lékařskou službu první pomoci s poznámkou, že by se, pokud tam bude nějaký nález, měla s doporučením vrátit zpět do Bohunic,“ popsal náměstek Jan Filipínský.

Spustit audio