Bezpečnostní řetízky na dveře svých obydlí dostanou zdarma senioři v Kroměříži.

22. duben 2006

O tom, že se právě oni stávají častým terčem různých falešných podomních prodejců, nepravých kontrolorů i zaručeně pravých násilníků, není pochyb. Ochranu bezpečí starších občanů chtějí v Kroměříži zdokonalit, a to už letos.

Senioři dostanou zdarma bezpečnostní řetízky na dveře svých obydlí. Projekt realizuje tamní městská policie. Zájem o ně musejí senioři prezentovat sami, uvedl ředitel městské policie Miloslav Skřebský: "Chceme dále rozšiřovat péči o seniory z hlediska jejich bezpečí, rádi bychom jim proto nabídli možnost mechanické zábrany proti vniknutí nevítaných hostů do jejich obydlí. Řetízek jim umožní jenom pootevřít dveře a zjistit totožnost návštěvníka dříve, než ho pustí do bytu.

Chceme je lidem poskytovat zdarma, samozřejmě ale ne všem. Jedním z kritérií bude věk nad 70 let, případně to, jestli bydlí senior osamoceně a pod. Cena tohoto zařízení není vysoká, takže jej mohou dostat i stovky starších lidí. Zatím přemýšlíme, kde na to získáme prostředky, ale myslím, že přispěje i město a tento projekt se podaří dotáhnout do konce."

Lidé by také dostali samolepky na dveře s telefonními čísly, na která mohou v případě nějaké mimořádné události zavolat policii, záchranku nebo hasiče. Budou tam také pokyny, jak se chovat, pokud se jim u dveří objeví neznámý člověk, který po nich žádá určité služby nebo jim něco nabízí.

"Budeme samozřejmě vycházet hlavně ze zájmu seniorů. S tímto projektem je chceme seznámit i prostřednictvím tisku a jiných médií. Pak bude záležet jen na nich, jestli se na nás obrátí a projeví zájem o bezpečnostní řetízky," uvedl závěrem ředitel městské policie v Kroměříži Miloslav Skřebský.

autor: pes
Spustit audio