Bezový sirup

Tento sirup má Markéta Kubátová vyzkoušený na svých dětech, které ho milují. Je nejvyšší čas si ho připravit, abychom si na něm mohli pochutnávat po zbytek roku. Při přípravě paní Markéta používá desetilitrový kbelík – určitě se vám také hodí, pokud nemáte velký hrnec, kam by se vešly 4 litry vody a 4 kilogramy cukru.

Budete potřebovat:

30 – 40 květů černého bezu
4 litry vody
100 g kyseliny citronové
4 kg cukru
1 sáček konzervantu/pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny

Postup:

1. Nejprve svaříme 2 litry vody a do ní dáme květy černého bezu spolu s kyselinou citrónovou, aby květy neztmavly.

2. Směs necháme stát 24 hodin přikrytou utěrkou.

3. Druhý den si nachystáme desetilitrový kbelík, do cedníku dáme plátýnko a přecedím květy.

4. Do výluhu nasypeme konzervant.

5. Hrnec vypláchneme a nalijeme do něj 1 litr vody, který přivedeme k varu a rozpustíme v něm 2 kg cukru.

6. Až se cukr rozpustí, nalijeme ho do bezového výluhu.

7. To zopakujeme ještě jednou (tedy 1 litr vody přivedeme k varu a rozpustím v něm 2 kg cukru). Cukr se tak lépe a rychleji rozpustí a už nemusíme zahřívat výluh z bezu.

8. Ve kbelíku pak vše zamícháme a plníme, buď do čistých skleněných nebo plastových lahví až po uzávěr.

9. Skladujeme ve spíži. Sirup vydrží do další sezóny černého bezu.

TIP: Stejným způsobem lze připravit i sirup lipový, šípkový (ten je třeba déle louhovat – asi 48 hodin) a ovocné např. švestkový a meruňkový. Ovoce před louhováním rozpůlíme a zbavíme pecek.

autor: Zuzana Plíšková