Bezmála půl milionu korun vynesla Tříkrálová sbírka charitě ve Vsetíně

16. leden 2007

Vybranou částku nyní přerozdělí Arcidiecézní charita v Olomouci a zhruba osmdesát procent vrátí na Vsetínsko.

S výsledky sbírky je spokojena ředitelka zdejší charity Květoslava Othová. Navíc, jak se domnívá, peněz ještě přibude po sečtení výtěžku z okolních obcí pod patronátem její organizace. "Sbírka, kterou organizovala Charita Vsetín ve městě a přilehlých obcích vynesla 465,5 tisíce. To je čátka, která nás velmi mile překvapila, protože dosahuje výsledku z roku 2005, který byl výrazně ovlivněn humanitární katastrofou a vlnami tsunami. Takže máme z tohoto výsledku velkou radost," říká ředitelka Othová.

"My už jsme se nad záměry využití zamýšleli před tím než sbírka propukla, takže velká část bude použita na přímou pomoc jednotlivcům a rodinám, kteří se ocitají v sociální nouzi. Tato forma pomoci se nám jeví jako velmi cílená, protože jde konkrétním lidem v našem region. Myslím si, že je velmi dobře, že právě zpětně se část výtěžku sbírky takto do jednotlivých obcí k lidem vrací.

Další část sbírky bude rozhodně využita na pomoc osobám s těžkým zdravotním postižením a chronicky nemocným, které charita ošetřuje v domácím prosředí. Díky výtěžku sbírky budeme moci koupit různé rehabilitační a kompenzační pomůcky, které jsou pro domácí péči zapotřebí. Jedná se například o různá chodítka, vozíky nebo polohovací lůžka, o které je velký zájem a pro rodiny jsou běžně těžko dostupné.

Nakonec peníze půjdou i na humanitární pomoc. My jsem si pro tento rok zvolili jako prioritu pomoc osiřelým dětem na Ukrajině, protože Olomoucká arcidiecézní charita už druhým rokem v této oblasti pomoci působí. Na Ukrajině zřizuje pro osiřelé děti malé dětské domovy, ve kterých nacházejí zázemí, novou rodinu a pomoc," dodává ředitelka vsetínské charity Květoslava Othová.

autor: rv
Spustit audio