Bazény, veřejné bruslení nebo kina v kraji zdražování kvůli růstu cen energií neplánují

24. listopad 2021 14:58

Rostoucí ceny energií mohou ovlivnit nejen rozpočty domácností, ale také městských společností. Jestli nebude ve Zlínském kraji zdražovat například vstupné do plaveckých bazénů, na veřejné bruslení nebo do kin, to zjišťoval redaktor Lukáš Veselý.

Zvyšování cen energií se dotýká nejen občanů, ale i mnoha podniků a promítne se zcela jistě do cen služeb i produktů. Zjišťovali jsme, jak to bude u městských společností ve Zlínském kraji.

Městské bazény a koupaliště, aquaparky, zimní stadiony

Městská koupaliště, aquaparky, nebo třeba zimní stadiony mají většinou ceny zafixované na delší období. Například v Uherském Hradišti mají už energie nakoupené dopředu. Uherskohradišťská sportoviště tedy na příští rok nepočítají se zvyšováním cen vstupného, a to ani například na veřejné bruslení.

Podle vyjádření města ale zatím nejde vyloučit, že od příštího roku budou muset sportoviště přistoupit ke zdražení nájmů, jak za ledovou plochu, tak i ve sportovní hale. Nejde ale předvídat, jak se cena energií změní příští rok, výše případného pozdějšího zdražení tak nyní nelze podle radnice v Hradišti předpovědět.

Se zdražováním ale nepočítají v uherskohradišťském akvaparku. Tam by ceny vstupného měly zůstat i příští rok stejné.

Naopak ušetřit chtějí například v Uherském Brodě. Úprava ceníků sportovišť, které provozuje městská organizace CPA Delfín zatím podle ředitele Vlastimila Šmída, není na pořadu dne. Elektrickou energii si totiž budou vyrábět sami.

Kina

Ani městská kina nechystají zdražení. Neplánují to v Uherském Hradišti ani v Kroměříži. Další vývoj bude stejně jako u sportovišť závislý na vývoji cen příští rok, tedy na cenách, za které budou radnice energie nakupovat pro další období.

Ve Zlíně rada města nyní o zdražování také neuvažuje. Vizí města podle magistrátu je, aby byly jednotlivé společnosti veřejností maximálně využity za stávající ceny a zvýšení návštěvnosti tak generovalo i vyšší příjmy, které pokryjí například i nárůsty cen energií. Tento model chtějí ve Zlíně v příštím roce vyzkoušet. V případě, že nebude fungovat, bude se muset následně podle zlínského magistrátu přistoupit ke zdražení.

 

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související