Zvyšování cen energií pocítíme všichni, připlatíme si za služby, posezení v kavárně i nákupy v obchodech

15. říjen 2021 14:55

Podnikatele i běžné občany poté, co museli ustát covidová opatření, zasáhla další rána. Kvůli pádu Bohemia Energy a očekávanému razantnímu zvyšování energií nastane vesměs celoplošné zdražování produktů i služeb.

Lidé si připlatí za služby, posezení v kavárně i nákupy v obchodech. Podnikatelům poté, co museli ustát covidová opatření, totiž kvůli stále dražším energiím i dalším nákladům třeba na nákup materiálu, jiná možnost nezbývá. Přesvědčila se o tom reportérka Českého rozhlasu Zlín, která se vydala do obchodů, provozoven i kaváren na náměstí v centru Valašského Meziříčí, kde obchodníkům v centru ke všem komplikacím přibyla ještě oprava náměstí.

Ve Valašském Meziřící zdražuje i teplo. Už v červenci městem vlastněná společnost CZT Valašské Meziříčí oznámila, že bude v druhé polovině letošního roku ceny tepla zvyšovat. Jak moc, to popisuje mluvčí valašskomeziříčké radnice Jakub Mikuš:

Ceny tepla ve Zlínském kraji

Rychlé zdražování energií zasáhlo celou republiku. Brněnské teplárny například téměř okamžitě po pádu Bohemia Energy oznámily zvýšení cen zhruba o čtvrtinu, a to už od listopadu. Teplárny ve Zlínském kraji podle zjištění Českého rozhlasu Zlín takto razantní krok nechystají.

Ceny tepla se od listopadu zvyšovat ve Zlínském kraji nebudou. Teplárny nicméně nevylučují pozdější zdražování.  Společnost Zásobování teplem Vsetín nebo v Teplárna Otrokovice, která zásobuje teplem také Napajedla a Zlín-Malenovice, plánují určité zdražení od ledna příštího roku. O kolik ale zatím neví.

V dobré situaci je Slavičín. Ten podle svého starosty Tomáše Chmely z hnutí Probudíme Slavičín letos vysoutěžil fixní cenu energií až do roku 2024. Tam totiž k výrobě tepla používají také biomasu. Zdražování plynu se proto slavičínské teplárny tolik nedotkne. Nicméně zvýšení cen se podle starosty Chmely i přesto městu nevyhne, a to kvůli záložním plynovým kotlům a dalším zařízením, který využívají energii.

autoři: Gabriela Hykl , Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související