Baví mě psát první stránku a krátké anotace, říká autorka knihy Veselí a rodačka ze Zlína Radka Třeštíková

3. leden 2019

V současnosti jedna z nejprodávanějších českých spisovatelek Radka Třeštíková představila svým čtenářům knihu mapující krajinu svého dětství i dospívání. Jmenuje se Veselí, a jak už název napovídá, je veselá, ale čtenář v ní najde i smutné kapitoly.

Nová kniha se prý podle Třeštíkové původně ani neměla jmenovat Veselí. Jakmile vznikla obálka, tak se to všechno začalo spojovat dohromady.

Nová kniha Radky Třeštíkové Veselí

„S nápadem přišel ilustrátor Dan Špaček, kterého vždycky napadají fajn věci, které jsou moderní a vyjadřují zároveň to, co potřebuji. Nejde o to, aby to byl jen hezký obal, ale aby taky souvisel s příběhem. Proto vznikla obálka v barvách Slovácka.“

Stejně jako u psaní románu Bábovky, který vyšel Třeštíkové před dvěma lety a v příštím roce by se měl objevit na plátnech kin, také u psaní nejnovějšího počinu jí do práce zasahovaly její dvě děti. „Tenkrát jsem si ale vůbec nemusela stěžovat, kdybych věděla, co mě ještě čeká,“ říká s úsměvem autorka.

Radka Třeštíková se narodila v roce 1981 ve Zlíně, kde žila s rodiči do svých dvou let, poté se přestěhovala do Veselí nad Moravou a od devatenácti let žije s manželem a dvěma dětmi v Praze.

Jsou místa, která má ve Veselí nad Moravou obzvlášť ráda? A jak vzpomíná na natáčení videoklipu Báry Polákové, kdy oblékla vlčnovský kroj? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio