Barbara Hansen Čechová o způsobech hledání práce

30. březen 2012

S psycholožkou a šéfredaktorkou odborného měsíčníku HR forum Mgr. et Mgr. Barbarou Hansen Čechovou jsme hovořili o tom, jak je možné najít nové zaměstnání.

Povídali jsme si o tom, co prožívá člověk, který hledá práci. Probírali jsme, jak je možné se vyrovnat s neúspěchy v průběhu tohoto snažení. Mluvili jsme o tom, jaké chování nového uchazeče o místo zaměstnavatelům nejvíce vyhovuje. A hovořili jsme také o tom, jak je možné si svou práci dlouho udržet.

Najít novou práci není snadné. Velké problémy mívají například lidé nad 55 let. Potíže s hledáním práce mají i absolventi a další skupiny lidí. Odborníci k tomu radí několik postupů, které mohou šance na novou práci zvýšit.

V rámci hledání nového místa je dobré sledovat nabídky pracovních míst na internetových pracovních portálech. Vhodným způsobem je i oslovení svých známých. Je možné jim například prostřednictvím e-mailu napsat, jakou práci člověk hledá. V rámci regionů je také vhodné sledovat tištěné inzeráty v místním tisku. O některých pozicích informují odborné časopisy. V době nezaměstnanosti by měl člověk pravidelně navštěvovat úřady práce. Jejich úředníci by měli mít přehled o pracovních možnostech v obci. Bývají tu i vývěsky s pracovními příležitostmi.

Pokud člověk nemůže najít práci delší dobu, je důležité, aby neztrácel energii a elán. Bohužel se často stává, že se nezaměstnaní začínají izolovat a dostávají se do začarovaného kruhu. Právě z tohoto důvodu je třeba zachovat režim, který měli, když pracovali. Na psychiku nezaměstnaného negativně působí i pocit nepotřebnosti. Je tedy vhodné i v tomto složitém období hledat oporu u svých blízkých a přátel.

Reprízováno 10. srpna 2012.

Spustit audio