Barbara Hansen Čechová o vyjednávání vyššího platu

15. únor 2012

S psycholožkou a šéfredaktorou odborného měsíčníku HR forum Mgr. et Mgr. Barbarou Hansen Čechovou jsme hovořili o tom, jak by měli postupovat lidé, kteří chtějí s nadřízeným jednat o zvýšení platu.

Mluvili jsme o tom, jak by se měl člověk na takové vyjednávání připravit. Probírali jsme také, jak by mělo jednání s nadřízeným o vyšším platu probíhat. Hovořili jsme i o způsobech řešení různých komplikací, ke kterým může v průběhu takové schůzky dojít. A povídali jsme si o tom, jak by měl člověk reagovat, když zaměstnavatel jeho požadavku nevyhoví.

K nejtěžším okamžikům každého jednání patří situace, kdy nám náš protějšek nechce vyjít vstříc. Podle odborníků je pak důležité udržet své emoce pod kontrolou. Pro takové případy je vhodné se naučit znát vlastní tělesné projevy, které signalizují, že se nám výrazně zvedá hladina adrenalinu v krvi. Mohou to být potící se ruce, bušení srdce nebo třes končetin.

Pokud dokážete reagovat ihned po prvním tělesném signálu tak, že si uděláte pauzu pro rozmyšlení dalšího postupu, jste ve výhodě. Velice účinné je proto nereagovat okamžitě poté, co „protivník“ ukončí výčet svých argumentů. Nejvíce ho zmatete tichem, během kterého je možné si ujasnit, jestli má smysl s tímto protihráčem dál vyjednávat nebo je lepší schůzku ukončit.

Spustit audio