Až do 25.3.2007 mají návštěvníci Moravské galerie v Brně možnost se seznámit s fotografem Josefem Sudkem tak, jak dosud nebyl na výstavách prezentován

17. prosinec 2006

Pod názvem "Josef Sudek neznámý" tam kurátor Antonín Dufek vybral soubor snímků, které dosud ležely stranou zájmu.

Výstava se koná při příležitosti 110. výročí narození a současně 30. výročí úmrtí slavného fotografa, který došel světového uznání teprve ve druhé polovině 20. století. Další informace získala od Antonína Dufka Zuzana Kopuletá.

Vy jste výstavu nazvali "Josef Sudek neznámý", můžete tedy prozradit do kterého období jeho tvorby nás zavede a v čem je tedy neznámý? Jedná se o výstavu části Sudkova raného díla, zhruba od roku 1918 do roku 1942 a sice o tu část, která byla posílána na mezinárodní fotografické salony a výstavy. Jde tedy o zvětšeniny, které byly velmi pečlivě prováděny a adjustovány tak, aby se mohly uplatňovat na výstavách.

V tom raném díle jsou totiž některé nesmírně progresivní věci. Jsou tam věci tradiční, kde se Sudek záměrně snažil vyjít vstříc dobovému vkusu a uspět na těch fotografických salonech, ale na druhé straně jsou tam věci třeba i nefigurativní, což je ve 30. letech přece jen něco nezvyklého. Kromě toho jsou tam také fotografie, které jsou velmi progresivně komponovány s velmi zajímavým vykreslením skutečnosti objevující svět, jak o to tehdejší fotografii šlo.

To jeho dílo je velmi rozsáhlé. Máte pocit, že má ještě některá skrytá tajemství, že ještě některá období či soubory bude nutno docenit? Určitě má a právě v té době jeho začátků je spousta fotografií, které Sudek nezvětšoval a které jsou přitom velmi zajímavé, protože si tam různě testoval možnosti, jaké fotografie vůbec má. Také jsou to fotografie třeba velmi originální, protože právě v nich se nesnažil ničemu přizpůsobovat a fotografoval opravdu tak, jak chtěl.

Spustit audio