Asistovaná reprodukce

3. červen 2006

ACT je světovou organizací lékařů i pacientů. Všechny spojuje jediný obor, a sice asistovaná reprodukce, nebo-li umělé oplodnění. Členem této organizace je ředitel zlínského Centra reprodukční medicíny, David Rumpík. Na nedávném zasedání ve Francii se i on přičinil o dokument nazvaný "Co dělat, když nemohu mít dítě". O 7 bodech publikace si s Davidem Rumpíkem povídal Pavel Sedláček. Zlínský lékař začal, jak jinak, doporučujícím bodem prvním.

"Jsou tam taková doporučení, co všechno by ten pár měl dělat, pokud se mu nedaří miminko. Tím prvním bodem je snažení se o dítě. Když žena po roce pravidelného pohlavního života neotěhotní, končí krok číslo jedna. Krok číslo dvě je ztratit obavu a vyhledat nějakou medicínskou pomoc. Bod číslo tři znamená návštěva specialisty, provedení testů a stanovení diagnózy."

"Nejsložitější je krok číslo čtyři. Tehdy musí žena být na jeden či dva dny hospitalizována, kdy se provádí poslední speciální vyšetření. Pátý bod je užívání předepsaných léků. Šestý a sedmý bod je hormonální léčba a poslední bod jsou techniky asistované reprodukce."

autor: pes
Spustit audio