Arcibiskup Graubner pokřtil Matici velehradskou

12. únor 2007

Matici velehradskou pokřtil koncem uplynulého víkendu Metropolita moravský a arcibiskup olomoucký Jan Graubner. Občanské sdružení, které vzniklo na sklonku loňského roku, se ve známém poutním místě sešlo na zakládající valné hromadě. Matice navazuje na tradici Cyrilometodějského družstva Velehrad, které bylo v roce 1948 po nástupu totalitního režimu zrušeno.

"Cílem založení Matice velehradské bylo sdružit občany, kterým leží na srdci osud Velehradu jako poutního místa a kteří se chtějí starat o jeho rozvoj. Matice velehradská se bude snažit poskytovat všeobecný servis poutníkům - informace i zázemí. V jakých prostorách, to ještě uvidíme. Hlavní téma valné hromady je, co potřebuje současný Velehrad. Společně se takto budeme ptát a zvolený výkonný výbor určí konkrétní kurs," vysvětluje jednatel Matice velehradské Petr Hudec.

"Domnívám se, že Velehrad by měl mít charakter poutního místa a ne nějaké turistické atrakce. Když sem lidé přijedou, aby zde našli klid v té současné uspěchané době. A pokud sem lidé budou jezdit, tím se Velehradu pomůže a pak tady budou i služby a všechno co Velehrad potřebuje, co se týká infrastruktury," doplňuje Hudec.

Kmotrem a protektorem Matice je metropolita moravský a arcibiskup olomopucký Jan Graubner. Podle něj by každé významnější poutní místo mělo mít takové občanské sdružení poutníků, kteří mají zájem o to místo. Poutní místo se totiž liší od běžné farnosti, nechodí tam jen lidé z místních obcí, ale i odjinud. A ti by podle arcibiskupa Graubnera měli mít jakési zastoupení a měli by mít příležitost, jak projevit svůj zájem a svou angažovanost. Funkce protektora je v Matici spíš čestná funkce a Graubner tím chce projevit svůj zájem a chce být při tom, když se na Velehradě něco děje.

autor: rv
Spustit audio