Agentura pro podporované zaměstnávání

29. duben 2006

Agenturu pro podporované zaměstnání zřídila Charita ve Valašském Meziříčí. Společnost Atta - jak se agentura jmenuje - má pomoci hledat práci lidem sociálně vyloučeným, zdravotně postiženým a klientkám azylového centra pro ženy. Roman Verner zjišťoval, co stojí za záhadným názvem agentury.

Není to zkratka ani značka chemického přípravku jak vysvětlila ředitelka agentury, Martina Došková. Při hledání názvu čerpali tak trochu z přírody i z pohádky. "Hledali jsme vhodný název. Napadlo nás Atta - je to vlastně druh tropického mravence. Říkali jsme si, že budeme hledat práci všeho druhu, proto Atta. Agentura bude fungovat díky podpoře Evropského sociálního fondu. A je určena pro klienty Charity. Což jsou ženy v těžké životní situaci, lidé bez přístřeší, romští občané a zdravotně handicapovaní lidé. Nicméně ukázalo se, že se na nás obracejí i maminky, které nejsou přímo klientky Azylového domu, ale které jsou třeba v rozvodovém řízení."

Práci nebude shánět pouze agentura Atta. Najít si nové zaměstnání se bude muset snažit i klient sám. "Nejdříve zjistíme v jakém oboru by chtěl klient práci najít a budeme se snažit kontaktovat zaměstnavatele s takovou nabídkou. V této chvíli spolupracuje zatím s Úřadem práce. Fungujeme totiž teprve jeden měsíc."

Agentura Atta vznikla z poptávky klientů chráněných dílen po pracovním uplatnění na trhu práce. "V současné době máme 5 klientů, kterým budeme hledat vhodnou práci."

autor: rv
Spustit audio