10 rodů a spousta cest. Do světa za modrou krví s Františkem Kinským v třetí řadě televizního cyklu

16. leden 2023

Potomek jednoho z nejstarších českých šlechtických rodů František Kinský putoval s televizním štábem v uplynulých několika letech po stopách dalších deseti aristokratických rodů, aby připravili už třetí pokračování populárních dokumentů. A tak jsem se s Františkem Kinským sešel znovu u mikrofonu pořadu Na cestách s Petrem Voldánem, abychom navázali na naše rozhlasové výpravy. 

Tentokrát budeme cestovat na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice nejen do míst natáčení televizní série - vydáme se i do historie většinou méně známých šlechtických rodů.

Věřte mi, že se s námi můžete pustit na cestu docela objevnou a sem tam i dobrodružnou. Byť jsme s Františkem Kinským startovali v poklidném prostředí Nového zámku v Kostelci nad Orlicí.

Modrá krev

Čtěte také

Televizní dokumenty, kterými diváky provází František Kinský, mají název Modrá krev. A tou jsme začali i náš rozhovor pro aktuální pokračovaní rozhlasového pořadu Na cestách. Z cestovního kufříku jsem jako první vytáhl dvě laboratorní ampulky a hned jsem věděl, že nápad padl na úrodnou půdu.

Reakci vtipu a humoru nakloněného "zámeckého pána" zaznamenal reportážní mikrofon jako srdečný smích a bezprostřední František Kinský si okamžitě vybral ampulku s červenou tekutinou. Modře zabarvená, symbolizující modrou krev, mi zůstala a mohli jsme pokračovat úvahami na téma, kde se vzalo ono označení "modrá krev" pro aristokracii. Dozvíte se, že jsme se shodli na Španělsku.

Deset rodů a spousta cest

Třetí řada televizního seriálu byla ovlivněna dobou covidovou. Natáčela se proto déle, ale štáb s Františkem Kinským tentokrát cestoval více po našem území. Výjimkou byly opět cesty hlavně do Vídně, kam ovšem František Kinský jezdí velice rád.

Čtěte také

Seznam deseti převážně méně známých rodů mu ale umožnil navštívit i dosud málo objevená místa na naší mapě. I na rozhlasových vlnách si tak postupně připomínáme například spojení rodu Dobrzenských z Chotěboře, když naopak jejich další osudové místo - Potštejn, měl můj host u mikrofonu doslova "za rohem".

Ale vydali jsme se i za Stránskými do Stránky u Prahy nebo za rodem Salmů do Rájce u Blanska.

Rodové erby a cesty historií

Čtěte také

Vzal jsem si tentokrát na pomoc na cesty s Františkem Kinským i literaturu o heraldice, což nám umožnilo pár "výprav" do historie rodů a jejich spojení s charakteristickými prvky ze znaků a erbů.

Proto se například také dozvíte, který rod charakterizuje čáp a proč. Pořad Na cestách za modrou krví bude i docela poučný, a tak uslyšíte, jak je to s rytíři, používajícími podobné kříže, a přitom jen někteří jsou spojeni s Maltou. A nezapomeneme ani na unikátní kávové šálky s rodovými znaky.

Cesty za osudy

Čtěte také

Kromě toho, že budeme s Františkem Kinským na rozhlasových vlnách cestovat v pohodovém rozhovoru po různých místech od Českého ráje přes Pardubice nebo Lysou nad Labem po Slezsko, vydáme se i na krátkou pouť osudy příslušníků šlechtických rodů.

Nejen ty už zmíněné, ale také Dohalští, Zejdlicové (o těch prý věděl František Kinský do televizního natáčení nejméně) i o dost známější Thurn-Taxisové, Waldsteinové nebo Habsburkové nabízejí nespočet pozoruhodných životních příběhů. Včetně cestovatelských - jak uslyšíte v pokračování pořadu Na cestách.

S poštou by jel rád

Čtěte také

Prohlašuje František Kinský v souvislosti s podrobnostmi o aktivitách Thurn-Taxisů, kteří se zapsali do historie nejen naší, ale i evropské pošty. Shodli jsme se ovšem, že komfort takového cestování byl dočista jiný než ten dnešní.

Nakonec - nalaďte si další vydání pořadu Na cestách s Františkem Kinským za modrou krví. Před televizní středeční premiérou budeme s vámi na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 16. ledna jako obvykle po 18. hodině, nebo si nás najděte v rozhlasovém archivu. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související