„Vlastnit zámek neznamená zamykat, ale naopak ho otevřít návštěvníkům,“ usmívá se František Kinský

5. březen 2020

Pozveme vás do Nového zámku v Kostelci nad Orlicí, protože tam už se pomalu chystá letošní zámecká a kulturní sezóna. A v zámeckém parku už to možná také krásně kvete. Naším hostem tedy nemůže být nikdo jiný než majitel zámku František Kinský. 

Jak se máte?
Mám se skvěle. Jak já bych se mohl mít, vždyť se podívejte z okna, svítí slunce.

Jaro je zaprvé cítit ve vzduchu a za druhé je u nás v parku i vidět. Máme tam lány plně rozkvetlých bledulí, sněženek a talovínů.
František Kinský, majitel Nového zámku v Kostelci nad Orlicí

Jaro už je cítit ve vzduchu. To jsem si všiml.
Zaprvé je cítit a za druhé je u nás v parku i vidět. Protože všechny první jarní květinky už rozkvetly naplno. V parku jsou lány bílých bledulí, lány sněženek a talovínů. Viděl jsem tam i krokusy a sem tam se najde i primule jarní. Tedy opravdu je u nás v parku předjaří a jaro doslova klepe na dveře.

Čtěte také

Za jarní koberce bledulí v zámeckém parku prý může vaše babička Paulína?
Myslím, že ona vysadila prvních pár cibulek a ono se jim tam tak líbí, že se prostě rozrostly. Je to hrozně roztomilé, protože mnohdy je vidíte, že přeskočily cestu. Před lety na této straně cesty nebyly a najednou tam jsou. Nevím, jak to dělají. Ale líbí se mi, že se jim tam u nás líbí.

Návštěvníkům se tam určitě také líbí. Vy říkáte, že vlastnit zámek neznamená ho zamykat, ale nabídnout návštěvníkům. Proto se z něj také už před lety stalo kulturní centrum. Vy jste tam chtěl kulturu přivést.
Já jsem si to opravdu přál a tu kulturu jsem tam přivést chtěl. A musím říct, že se mi zatím tento můj plán docela daří. Minulý rok jsme přivítali několik opravdu špičkových interpretů a pro letošní rok máme naplánovány další. Připravujeme jarní sérii tří koncertů. A ten první je hned úplně úžasný, protože to bude Guarneri Trio Prague, které u nás hraje 7. dubna. Legendární muzikanti, pan Ivan Klánský u klavíru, pan Čeněk Pavlík na housle a pan Marek Jerie na violoncello. Už spolu hrají snad 33 let. Ale co je úplně úžasné, oni opravdu hrají na Guarneriho nástroje.

František Kinský

Ty jsou ovšem velice cenné.
Nesmírně cenné, to jsou desítky milionů, které oni drží v rukou. A slyšet špičkové hráče hrát na takové nástroje, například cello z roku 1684, které dělal sám Giuseppe Guarneri. A slavné housle, které se jmenují Zimbalist del gesu. Zkrátka nejen ty nástroje slyšet, ale i vidět, je úžasné.

František Kinský a zámecké expozice Život v biedermeieru

Takže k vám zvete na 7. dubna. A další zajímavý koncert bude jistě brzy následovat.
Ano. Další krásný koncert, to je paní Kateřina Englichová na harfu a pan Vilém Veverka na hoboj. Dohromady ty dva nástroje zní, jako byste slyšeli koncert antických bohů. Slyšíte lyru a šalmaj. To je úplně totéž. Na to se těšíme 21. května.

Čtěte také

To bude velká nádhera. A poslední váš připravovaný jarní koncert?
Zahraje paní Peterková, což je naše špičková klarinetistka. Vystoupí společně s orchestrem Barocco sempre giovane, který už u nás vystupoval několikrát. Takže to bude naše koncertní jaro. Potom ještě v srpnu chystáme open air koncert. Ovšem to bude jiný žánr. Přivítáme Janka Ledeckého.

Zajímá mne vaše spolupráce s Matějem Formanem, protože ta už také u vás nějakou dobu běží.
Matěje Formana všichni samozřejmě znají. A současně musí znát i jeho bratra Petra. Před pěti lety jsme měli u nás na zámku výstavu, která měla mimořádný úspěch. Opravdu to byla úžasná výstava. Tenkrát jsme přemluvili Matěje Formana, jestli by ho nebavilo si u nás udělat výstavu. On ji udělal a od té doby vystavuje všude možně. A nám dalo mimořádnou práci, abychom ho po pěti letech získali zase zpátky.

Letos 12. dubna bude slavnostní zahájení další výstavy bratří Formanů na zámku v Kostelci nad Orlicí. Už se moc těším.
František Kinský, majitel Nového zámku v Kostelci nad Orlicí

Tedy u vás to před pěti lety začalo.
Oni vystavovali různě po světě, ale první výstava v Česku byla u nás v Kostelci na zámku. Mezitím jich už tedy teď byla celá řada. A letos jsme Matěje zase dostali zpátky. A tak 12. dubna bude slavnostní zahájení další výstavy bratří Formanů na zámku v Kostelci nad Orlicí.

Čtěte také

Výstava se jmenuje Zámecké imaginárium. Můžeme nastínit, co nás tam bude čekat?
Podívejte se, budou to prostě opět Formani. Oni jsou hraví, zábavní, pobaví se všichni bez rozdílu věku. Protože jejich výstavy jsou interaktivní, můžete si na ty věci sáhnout, můžete si za něco zatahat, tu se otevře okénko, tam se zase naopak zavře. Určitě to bude zábavné a vtipné. Abych pravdu řekl, rád se nechávám překvapit. Sám nevím, co nám pro letošek připravili.

Tato výstava potom bude u vás k vidění celou sezónu až do října. A nenapadlo vás, že by také mohlo v zámeckém parku zahrát Divadlo bratrů Formanů?
O tom jsme uvažovali. A možná, že to bude takové malé překvapení. Ale je to poměrně hodně náročné. Ovšem nikdy neříkej nikdy.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí
pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

Bude u vás letos také již tradiční swingový festival?
Swingový festival bude, zahraje Originální swingový orchestr s panem Ondřejem Havelkou. Pořádáme už 10. ročník, takže musíme pozvat pořádného swingaře a ty, které swing těší a baví. Bude to krásné odpoledne. A pan Havelka bude jeho zlatým hřebem.

A Food festival, festival jídla, připravujete?
Zaplať pánbůh mi jídlo chutná, proto také u nás bude Food festival. Ten je myslím 5. září.  Loni to bylo mimořádně úspěšné, protože bylo nádherné počasí. Takže Bože můj, aby bylo zas. Věřím tomu, že bude. Aby se jedno sešlo s druhým.

Čtěte také

Ještě jedna osobnost mě zajímá a to je mladý hudebník, vynikající pianista Matyáš Novák. Toho jste před rokem poprvé přivítali u vás na zámku?
Poprvé hrál před rokem u nás a my jsme se rozhodli, že bychom mu rádi pomohli. Máme agenturu Kinský Art Media a tak ho zastupujeme. Člověkem, který ho má na starosti, je mimořádně zkušená paní Jana Dioszegi, která dělala 15 let manažera Pavlu Šporclovi. Takže bych řekl, že je Matyáš v nejlepších rukách. On je výjimečná a mimořádná osobnost.

Jemu snad teprve bude 22 let a už hrál v Carnegie Hall. Komu se to povede?
Ano, on má za sebou v necelých 22 letech koncert v Carnegie Hall, což byla odměna za vítězství v soutěži. Nyní se také účastní velké celosvětové soutěže Ference Liszta, která se odehrává v Utrechtu. Mezi stovkami hráčů se dostal do semifinále, kde je posledních 14 interpretů. A teď mohutně cvičí na onu soutěž. On je opravdu jedinečný, protože je nesmírně skromný. Já umět to, co umí on, tak bych tak skromný nebyl.

Jakub Schmidt a František Kinský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Matyáš Novák zahraje u vás na zámku v Kostelci nad Orlicí 16. listopadu. Tak se přijeďte podívat na všechno, co nová sezóna v Novém zámku nabídne. Moc děkuji zámeckému pánu Františku Kinskému, že nás pozval.
Já děkuji vám, že jste mne pozvali k vám do studia. Bylo to moc příjemné. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související