Zrušte jezdecké schody pod náměstím. Lidé v Chrudimi podepisují petici

11. únor 2019 14:00

Obyvatelé Chrudimi podepisují petici za zrušení schodů. Vadí jim zpomalovací prahy v Široké ulici, které měly zklidnit provoz a donutit řidiče přibrzdit. Jenže podle organizátorů petice je to jen dopravní překážka.

Sedmnáctkrát nerovnost na vozovce, varuje dopravní značka. Kdo se chce dostat Širokou ulicí na náměstí nebo z něj, musí se tam proskákat.

„Představte si, že sjíždíte dolů Širokou ulicí, proti vám jede motorista pravými koly po chodníku, protože si myslí, že tím bude šetřit vozidlo,“ popisuje svoji zkušenost chrudimský zastupitel za ANO Richard Herbst. Právě on začal sbírat podpisy pod petici, která požaduje odstranění zpomalovacích schodů.

„Říká se, že ty schody měly za úkol zklidnit dopravu. To si myslím, že se nestalo, když vidím frekvenci aut nahoru a dolů,“ dodává Herbst.

Čtěte takéArchitekt chrudimské Široké ulice má výhrady ke stavbě

A podporuje ho i chrudimský starosta za ANO František Pilný. Podle něj zvolené řešení nebylo správné: „Náklaďáky a autobusy, které přes to jezdí, tak se třesou okolní domy, byť zatím nemáme potvrzené, že by došlo ke statickému narušení, tím je míněno potvrzení statikem.“

13 let skákání po schodech

Rekonstrukce Široké ulice stála 17 milionů a byla dokončená v roce 2006. Tehdejší starosta Chrudimi Jan Čechlovský (ODS) si stojí za tím, že se úprava povedla a že schody plní to, co mají - ulice je zklidněná, dá se tam bez problémů přecházet.“ Nevím, kdo si dneska vzpomene na to, když tam byla asfaltová dálnice, kde se nedalo přejít a jednu chvíli tam dokonce byla jednosměrka, takže i přístup do centra byl daleko komplikovanější, než je dneska.“

Zpomalovací schody v Široké ulici v Chrudimi

Vedení Chrudimi nechá prověřit, jestli se dá schodiště zbavit. Možností je ale víc, říká František Pilný. „Jednou z takových variant, o které jsme diskutovali, by bylo zrušení schodů s tím, že aby se doprava nezrychlila, tak na křížení Štěpánkova a Filištínská by se udělal jen vyvýšený pruh, podobně jako je před Komerční bankou.

Radnice chce nejdřív najít způsob, co s Širokou ulicí udělat a také zjistit, kolik by případné odstranění schodů stálo. Zpomalovací prahy tedy zatím zůstanou tak, jak jsou.

Spustit audio

Související