Z chrudimského sídliště Větrník vede nová polní cesta do Topole

2. březen 2018

Z chrudimského Větrníku mohou lidé po nové polní cestě dojít do části Topol. Dosud bylo sídliště na východní straně odříznuté obchvatem města zprovozněným v roce 2015.

Díky nové komunikaci se mohou zemědělci dostat na pozemky, obyvatelům sídliště nabízí možnost procházek do přírody, běhu, jízdy na kole či na kolečkových bruslích.

„Bohužel, už se tam objevují i auta. Až bude cesta převedena do vlastnictví města, budeme se snažit tomu zabránit. Je to jen obslužná komunikace,“ řekl místostarosta Jaroslav Trávníček (ČSSD).

Most přes obchvat

Chrudim se podílela na pořízení projektové dokumentace a několika sty tisíci korun i na financování cesty. Většinu nákladů a prací zajistilo Ředitelství silnic a dálnic, které vybudovalo i most přes obchvat.

Místo, kde může na chvíli každý zahnízdit

Architekt Martin Blažek v hnízdě, které vytvořil

V přírodní rezervaci Habrov u Chrudimi je obří hnízdo. Nepostavili ho ptáci, ale parta mladého architekta. Dřevěný spletenec má lidem nabídnout jiný pohled na svět. Nebo aspoň možnost se na chvíli pohoupat.

V budoucnu vzniknou v lokalitě i další nové polní cesty. Povrch většiny z nich bude asfaltobetonový, délka přibližně 2,1 kilometru a některé z nich bude lemovat i několik desítek nově vysázených stromů. Všechny povedou po pozemcích města.

Obyvatelé Chrudimi obklopené poli a silnicemi nemají pro pěší procházky do přírody příliš na výběr. Kromě stezky kolem řeky Chrudimky do Slatiňan je jednou z mála dalších možností právě cesta do sousední části Topol a odtud do přírodní rezervace Habrov a Vestce.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související