Zraníte se o víkendu? Větší úrazy budou okamžitě operovat lékaři ve Zlíně

30. květen 2018 13:20

Komplikovanější víkendové případy úrazů by měla v budoucnu řešit traumatologie v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.

Počítá s tím chystaná zdravotnická koncepce, kterou budou na konci června schvalovat krajští zastupitelé.

V okresních nemocnicích by ale zůstaly klasické lékařské chirurgické pohotovosti.

Při současné praxi se totiž někdy stává, že složitější případy operují v okresní nemocnici až v pondělí, kdy je k dispozici kompletní tým. „Po změně by byl takový pacient operovaný neprodleně,“ řekl šéf krajských nemocnic Radomír Maráček.

"Ukazuje se, že další tři nemocnice (Kroměříž, Vsetín, Uherské Hradiště) nemají personální kapacitu na to, aby tuto péči poskytovaly, zejména od pátku odpoledne do neděle, to znamená při víkendové službě," uvedl Maráček.

Podle Maráčka i hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) mají lékaři z okresních nemocnic zájem se na těchto službách podílet. Jde například o ortopedy nebo chirurgy. "Lékaři a primáři rádi pojedou 30 kilometrů, aby byli u výkonů, ke kterým by se ve své nemocnici vůbec nedostali. To znamená, že si budou zvyšovat kvalifikaci," řekl Čunek.

Zlínské hejtmanství dnes zveřejnilo také to, že zúžilo počet míst pro zvažovanou výstavbu nového centrálního příjmu a interny krajské nemocnice na čtyři.

Všechna jsou v katastru Zlína, nehrozí tedy stěhování nemocnice mimo krajské město. V případě tří míst by nové pavilony akutní medicíny vznikly tzv. na zelené louce, čtvrtou variantou je jejich vybudování v současném areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Případný souhlas s vybudováním nové nemocnice, výkupem pozemků a poskytnutím nezbytných peněz musí dát krajské zastupitelstvo. Odhadovaná částka činí čtyři miliardy korun.

autor: pes
Spustit audio

Související