Zpoplatnit běžecké stopy na Šumavě? Někteří jsou pro

13. únor 2018

Stovky kilometrů upravených tras mají běžkaři k dispozici na Šumavě. A všechny jsou zdarma. Lidé mohou podpořit jejich údržbu dobrovolnými příspěvky, třeba formou dárcovské SMS, ale málokdo to dělá.

Podle některých provozovatelů by situaci vyřešilo zpoplatnění stop. Podle jiných je to ale nemožné technicky i legislativně.

Na běžky jezdí na Šumavu například Petr Volf z Mladé Boleslavi. „Na stopu přispíváme, většinou si kupujeme známky na Horské Kvildě, kde také bydlíme,“ říká.

„Já bych přispěl, ale za předpokladu, že ty tratě budou pravidelně udržované, ne že sem pak člověk přijede a čtyři dny není nic,“ dodává běžkař Jiří Melichar.

Jakub z Písku o možnosti finančně podpořit úpravu stop vůbec neví. „Myslím, že tyto informace nejsou dostatečně propagované,“ připomíná.

„Informace o dárcovských esemeskách jsou v podstatě všude,“ reaguje Miloš Picek, ředitel Regionální rozvojové agentury Šumava, která Bílou stopu koordinuje. „Podle mě je jediná správná a rovná cesta do budoucna zpoplatnit běžecké lyžování. Bohužel u nás je to trochu technický a populistický problém, ale je to jediná možnost, jak se posunout dopředu,“ dodává.

Jinak to vidí starosta Modravy Antonín Schubert. „Já si myslím, že je to absolutně nereálné. Od roku 1994 se o tom mluví, ale ještě nikdo nevynalezl nějaký systém, který by byl účinný, funkční a hlavně vymahatelný,“ připomíná.

Kromě dárcovských SMS teď mohou lidé na Bílou stopu přispívat například nákupem turistických vizitek nebo předmětů s logem.

autor: en
Spustit audio