Pro obce je stále těžší najít spolehlivé lidi na veřejně prospěšné práce

9. duben 2018 07:30

Údržbu zeleně nebo zametání chodníků obce často svěřují lidem z programu veřejně prospěšných prací. Pro úřady je ale stále těžší vhodné zaměstnance najít.

Může za to nízká nezaměstnanost. Lidé, kteří se osvědčili a stále splňují podmínky programu, se proto často na obce vracejí.

„Začíná jaro, takže teď uklízíme obec od zimních posypů,“ popisuje starosta Popelína Tomáš Zaňák. Na veřejně prospěšné práce má od dubna od Úřadu práce k dispozici dva zaměstnance.

Už podesáté nastupuje k obci Jiří Halama, kterému se nedaří sehnat práci kvůli problémům se zrakem. „Zametáme, sečeme, jezdí se do lesa, sází stromy. Je to prostě bezproblémové,“ říká.

Podruhé bude veřejně prospěšné práce v Popelíně vykonávat bývalá zdravotnice Dana Kolisková. „Mám částečný důchod, tak jsem musela skončit ve svém zaměstnání a tady mi to velice vyhovuje, protože jsem doma. Mám starou maminku, a kdyby se něco stalo, můžu za ní kdykoli zaběhnout. Práce to není špatná, líbí se mi, že jsme pořád venku,“ komentuje.

„Jsou to lidé, kteří pracují se vztahem k obci, mají místní znalost, takže vědí, co je potřeba. I bez mého upozornění si sami všimnou, co je třeba udělat,“ podotýká starosta. Nemalým benefitem je podle něj i to, že na mzdu pracovníků přispívá Úřad práce.

„Od ledna 2018 vzrostla výše příspěvku na veřejně prospěšných pracech. Pro uchazeče o zaměstnání může dosáhnout až patnácti tisíc,“ vysvětluje ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce v Jindřichově Hradci Jan Záruba.

I když obce mají o takové pracovníky zájem, jsou i případy, kdy Úřad práce nemůže na veřejně prospěšné práce nikoho nabídnout. „U tří obcí nemáme buď vůbec žádné nezaměstnané, nebo máme nezaměstnané, kteří odchází jinam do zaměstnání, to znamená, že nejsou uplatnitelní v rámci podmínek veřejně prospěšných prací,“ uvádí Jan Záruba.

Popelín spolupracuje s Úřadem práce téměř dvacet let. V dobách vysoké nezaměstnanosti využíval na veřejně prospěšné práce i čtyři lidi. Teď je starosta rád, že získá dvě spolehlivé pracovní síly, které by z vlastního rozpočtu stěží zaplatil.

Spustit audio