Žluté, okrové a hnědé až čtyři metry dlouhé rampouchy jsou zimní okrasou Pulčínských skal

V zimě, když přeje počasí, to znamená, když mráz střídá obleva, jsou největší zvláštností a chloubou Pulčínských skal barevné ledopády.

Pulčínské skály jsou v jihozápadní části Javorníků na kopci Hradisko nad obcí Pulčín. Vesnice, po které dostaly název, je místní částí Francovy Lhoty v okrese Vsetín a taky nejvýše položenou obcí Vsetínska. Hradisko sice nepatří mezi nejvyšší vrcholy Javorníků, ale jeho svahy jsou hodně prudké a právě na nich ze země vyčnívají různě velké a tvarově neobvyklé skalní bloky.

Geologové změřili plochu, kterou zabírají a zjistili, že má více než 70 ha. Skály podle nich začaly vznikat před miliony let v době, kdy v těchto končinách bylo ještě moře. Přírodě dalo hodně práce, než vymodelovala zkamenělou zem do podoby, kterou dnes na Pulčíně obdivujeme.

Pulčínské skály skrývají pozoruhodné útvary

Koncem minulého století byla oblast vyhlášena Národní přírodní rezervací Pulčín - Hradisko. Ještě předtím byly už několik desítek let pod ochranou Pulčínské skály, to je místo nad obcí Pulčín, které je známé jako největší pískovcové skalní město v moravských Karpatech. Je nejmohutnější z pěti skalních celků, které v rezervaci jsou.

Mezi skalami jsou i jeskyně, dokonce hodně dlouhé, ale většinou nepřístupné. Archeologické průzkumy potvrdily osídlení lokality už v době bronzové. Ve středověku byl na jednom z kamenných vrchů vybudovaný hrad. Podle jednoho z majitelů se jmenoval Plučín a stejný název měla i osada v podhradí. Zůstaly po něm jenom schody vytesané do skály. Říká se jí Zámčiska. Pojmenované jsou i ostatní kamenné bloky. Většinou podle toho jaký mají tvar nebo jaká pověst o nich traduje. Třeba skála, u které se v době třicetileté války scházeli čeští bratři, je Kazatelna.

Čtěte také

V zimě, když přeje počasí, to znamená, když mráz střídá obleva, jsou největší zvláštností a chloubou Pulčínských skal barevné ledopády. Na převisech a v puklinách skal zamrzne vytékající voda a sněžné řasy, které žijí v ledu, ji zabarví. Žluté, okrové a hnědé až čtyři metry dlouhé rampouchy jsou botanickou raritou. Období pro ledopády je od ledna do března.

Rezervace Pulčín - Hradisko je z velké části zalesněná. Bujné porosty kolem skal místy zkreslují dojem o jejich výšce a jinde se mění v prales. Přírodní rezervací se dá procházet pouze po vyznačených trasách. Patří do CHKO Beskydy a kromě skal jsou pod dohledem také rostliny a živočichové.

Spustit audio

Související