Zlínští specialisté nechali v reálu vyzkoušet pravěkou obuv

28. únor 2008

Z Alp na Kilimandžáro - taková je cesta pravěké obuvi legendárního lovce Ötziho, kterého před sedmnácti lety objevili v italském ledovci. Přes pět tisíc let stará mumie poskytla vědcům unikátní poznatky o životě a oblékání tehdejších obyvatel hor. Experimentální kopie jeho obuvi vyrobili odborníci na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a také s nimi několikrát zdolali horské vrcholy. Naposledy v polovině února v nich vystoupal horolezec Václav Pátek na nejvyšší horu Afriky. Od něj a také od Petra Hlaváčka z Univerzity Tomáše Bati jsme zjišťovali další podrobnosti.

Vy jste zdolal se svými kolegy Kilimandžáro a jako výstroj jste používal i repliku pravěkých bot. Jak se vám v nich šlapalo? Václav Pátek: Byly vynikající. Tepelný komfort poskytly daleko větší než normální boty.

A co se týče izolace od kamenitého povrchu? Václav Pátek: Bez problému. Žádný puchýř. Velice pohodlně se v nich šlo.

Jak vy jste se vůbec k těm botám dostal? Václav Pátek: Takovou spolupráci mi nabídli moji přátelé z Univerzity Tomáše Bati. Já jsem na ni ochotně přikývl.

Děkan fakulty technologické Petr Hlaváček je autorem repliky bot. Čím si vysvětlujete, že je tak úspěšná? Petr Hlaváček: Jednotlivé fáze výzkumu ukazovaly na dobré vlastnosti obuvi. Bylo proto doporučeno, aby byl proveden archeologický experiment, což je reálná výroba obuvi a testování v podmínkách, kde byl lovec nalezen. Obuv v té době musela být už vyráběna řemeslně. Opravy obuvi byly provedeny velmi neuměle. Užitné vlastnosti byly v mnoha případech ne tak dokonalé, ale plnily roli určité mystiky. Například podešev z medvěda, o které se v té době už muselo vědět, že není ideální, ale přesto byla použita, protože tomu člověku zřejmě dodávala pocit, že z nejsilnějšího alpského zvířete přebírá sílu.

Jak tedy byly celkově boty konstruovány? Petr Hlaváček: Je to velice atypická obuv. Podešve byly vyměnitelné. Byla tam síť z lipového lýčí, nárt byl pokryt jelení nebo kamzičí kůží, řemínek byl z teletiny.

autor: rv
Spustit audio