Zlínští plavci jsou v tuzemsku raritou. Chtějí, aby sport děti neničil, ale bavil

24. leden 2018

Za šest let fungování klubu přivezli plavci Zlínského plaveckého klubu 163 mistrovských medailí. A to také díky strategii, která je v tuzemsku zatím spíše ojedinělá. Chtějí, aby sport nebyl pro děti jenom úmorná dřina, ale aby jim přinášel radost.

Z tréninku plavání, který často provází jednotvárný dril, se tak snaží udělat zábavu pro děti.

„Proč plavat deset, patnáct kilometrů, když jde většinou o přípravu na krátké tratě na 50 a 100 metrů,“ vysvětluje místopředseda klubu Aleš Macek, v minulosti sám úspěšný plavec. „Oprostili jsme se od omylů, které provázely naši kariéru. Chceme, aby děti dostávaly tu nejlepší péči,“ dodává.

Děti se tak v klubu nezaměřují na objem uplavaných kilometrů, ale hlavně na techniku a také třeba na správnou výživu. „Když člověk jede autem, tak ví, že bez benzínu nikam nedojede. Výživa je hodně podceňovaná,“ říká Aleš Macek.

„Děti musí plavání bavit a musí k nim být šetrnější. Jsou to nedospělí tvorové, rostou a vyvíjí se. A u vyšší zátěže mohou přijít problémy se zády, rameny. Bereme jim jejich rezervy, které by měly využívat v budoucnu,“ vysvětluje Macek.

Podle něj zlínští plavci nevynalezli nic, co by se ve světě nedělalo. „Dívali jsme se, jak se to dělá ve světě, nasávali jsme informace. Náš bývalý kolega a reprezentant Vlastimil Černý, který žije v Kanadě, vyznává podobnou filosofii,“ říká Macek.

Čísla přitom dokazují, že směr, který nastoupili zlínští plavci, je úspěšný.

Za šest let přivezli plavci do Zlína 163 mistrovských medailí a překonali 351 zlínských rekordů. „A máme šest reprezentantů,“ dodává Macek. V klubu, kde začínali dva trenéři, je už nyní čtyřicet odborníků, kteří se mladým plavcům věnují.

Související