Zlínský kraj změní velké domovy důchodců na menší zařízení rodinného typu

23. listopad 2012

Zlínský kraj chce do čtyř let rozdělit péči o seniory do menších zařízení. Hlavně na Vsetínsku vznikne více rodinných domovů, které nahradí největší sociální ústav v kraji.

Zařízení v Podlesí u Valašského Meziříčí se stará o 220 klientů. Přestože tam mají senioři veškerou dostupnou péči, je Podlesí výjimečné i svou polohou na jakémsi území nikoho mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím. I to je důvodem pro jeho transformaci.

„ My jsme samozřejmě brali v úvahu, že je zde plánovaná čtyřproudová cesta a také je domov v záplavovém území. Už dvakrát v poslední době ho postihla velká voda. A také je to v izolované lokalitě. To není zastavěná zóna,“ vysvětlila zlínská krajská radní pro sociální oblast Taťána Nersesjan (ČSSD).

Ve Vsetíně už je o místě výstavby menšího domova rozhodnuto. Vyroste v místní části Jasénka. Z původních devadesáti míst snížili jeho kapacitu na padesát. „Je tam přece jenom takové větší soužití klientů s personálem, ale i s tím okolním prostředím,“ podotkla vsetínská místostarostka Květoslava Othová (KDU-ČSL).

autor: rv
Spustit audio