Zlínský kraj uzavřel smlouvy s poskytovateli ubytování pro lidi z Ukrajiny, v regionu je to téměř 4 tisíce lůžek

26. duben 2022 14:07

Celkem 98 smluv uzavřel Zlínský kraj s poskytovateli ubytování pro lidi z Ukrajiny. Jde o školní internáty nebo i soukromé penziony a hotely. Ze čtyř tisíc lůžek je zatím obsazeno 800.

Zlínský kraj uzavřel smlouvy na ubytování Ukrajinců, jde o téměř 4 tisíce lůžek. Aktuálně je podle hejtmana Radima Holiše z hnutí ANO obsazeno bezmála 800 míst. Kapacity jsou podle hejtmanství dostatečné i pro případ přerozdělení Ukrajinců napříč republikou. Volná místa jsou zařazena do centrálního republikového systému.

Jde o místa v internátech středních škol nebo i soukromá zařízení a penziony. Jak vyplývá z veřejně dostupných smluv, jsou to například internáty středních škol, konkrétně střední odborné školy Luhačovice, zdravotnické školy ve Zlíně, Tauferovy veterinární školy v Kroměříži nebo integrované střední školy ve Valašském Meziříčí. Dvacet míst pro uprchlíky ale může vyčlenit třeba i Domov pro seniory Nezdenice.

Většina z 98 smluv je platných do konce letošního roku. Naopak jen do května platí asi 11 smluv (320 míst), která budou od června zrušená. Náhradou budou nová zařízení.

Poskytovatelé mají nárok na kompenzační příspěvek. U internátů je to 200 korun za osobu a noc, u soukromých poskytovatelů je to 250 korun.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související