Téměř třicítka žen a dětí z Ukrajiny našla útočiště díky místní firmě v Tečovicích na Zlínsku

18. březen 2022 13:47

Firma Ideal Trade z Tečovic na Zlínsku vyklidila část svých kanceláří a ubytovala v nich ukrajinské uprchlíky. S vybavením pokojů pomohla obec i další firmy z okolí. Teď tam žije téměř třicet žen a dětí, pro které majitelé podniku hledají práci a školy.

V kanceláři jednatele společnosti Ideal Trade v Tečovicích u Zlína teď nenajdete psací stůl s počítačem, ale několik postelí. Velkou část správní budovy totiž firma poskytla ženám a dětem z Ukrajiny. Bezmála třicet válečných uprchlíků má k dispozici sociální zázemí a místní jim pomohli také s vybavením.

„Sbírka trvala 3 dny a za tuto dobu lidé přinesli spoustu ložního vybavení, hygienických potřeb, vybavení kuchyní, elektrospotřebičů, oblečení, obuvi a dalších potřebných věcí. Sbírka dalece přesáhla potřeby rodin ubytovaných ve firmě Ideal Trade. Proto jsme dary pečlivě roztřídili a převezli do autobusů a kamionů směřujících přímo na Ukrajinu pro vojáky a lidi v nouzi. Pomocnou ruku nabídly také místní firmy,“ říkají manželé Václavíkovi, kteří jsou hlavními organizátory.

Na místě natáčel reportér Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

Poděkování Jiřího Václavíka, jednatele firmy Ideal Trade:

Rád bych touto cestou poděkoval zaměstnancům firmy Ideal Trade, zaměstnancům obce Tečovice a všem přátelům, kteří se podíleli na vystěhování kanceláří a jejich přeměně na pokoje pro ukrajinské maminky s dětmi, babičky a prababičky.
Velké díky patří také občanům obce Tečovice a okolních obcí i měst, kteří se zúčastnili sbírky pro tyto rodiny.
Pomocnou ruku nabídly také místní firmy. Firma H3 servis urychleně ušila závěsy do pokojů a dokoupila chybějící spotřebiče a potraviny. Firmy Autokom a Last zakoupili pračky a sušičky. Firma Summit Trade věnovala vybavení pokojů a oblečení a také poslala 100 spacáků a karimatek pro ukrajinské vojáky. Firma Ideal Trade zakoupila postele od firmy OK elektro, která poskytla výrazné slevy. Firma Baltači poskytla slevy na obědy, které hradí firma Ideal Trade a hokejový klub Berani Zlín.
Finanční dar přišel dokonce z Austrálie od dcery místní tečovské rodiny. Za tyto peníze rodina zakoupila lednice, kuchyňky, sprchový kout a další nezbytné vybavení.
Všem děkujeme za velkou pomoc a solidaritu.
Ing. Jiří Václavík, jednatel firmy Ideal Trade

Spustit audio

Související