Zlínský filmový festival se letos bude zabývat i dětmi coby diváky zpravodajství

19. květen 2019 16:32

Festival se letos uskuteční 59. rokem, konat se bude od 24. května do 1. června. Součástí programu pro profesionály bude například konference Média dětem.

Děti jako diváci zpravodajství budou jedním z témat Zlínského filmového festivalu pro děti a mládež v programu pro filmové profesionály. Pořadatelé letos program připravují pátým rokem, mírně však pozměnili jeho obsah. Od letošního roku nese název Zlín Industry Days, řekla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Festival se letos uskuteční 59. rokem, konat se bude od 24. května do 1. června.

Součástí programu pro profesionály bude například konference Média dětem, média s dětmi organizovaná Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. Konference se zaměří na dítě jako diváka zpravodajského obsahu, konkrétně zpravodajství o zneklidňujících tématech, válečných událostech či teroristických útocích.

"Na základě získaných zkušeností a kontaktů se program pro filmové profesionály bude více profilovat jako co-workingová, networkingová platforma specializující se na rozvoj filmového průmyslu v oblasti dětského či mládežnického filmu a podpory mladých a začínajících tvůrců," uvedla Pášmová.

Kinematovlak zlínského festivalu zahájí svou pouť po republice. Vyrazí tentokrát z Mikulova

Kinematovlak ve Zlíně

Letošní 59. ročník Zlín Film Festivalu, jehož je Kinematovlak již nedílnou součástí, se uskuteční od 24. května do 1. června.

Konat se bude také konference o filmovém marketingu pořádaná studenty zlínské univerzity. Představeny budou české, slovenské a balkánské filmy ve fázi postprodukce. Připravena je i filmová burza, na které se mohou dohodnout na spolupráci filmaři, zástupci firem, studenti a další lidé různých profesí.

Jeden z workshopů se bude věnovat například i ekologizaci filmového průmyslu a další přednáška se zaměří na bezpečnost při natáčení. Uskuteční se také online platforma Young Urban Cinema, na níž budou očima dětí a teenagerů prezentovány, hodnoceny a diskutovány nejnovější filmy pro děti a mládež.

Zlínský festival pro děti a mládež je nejstarší a největší přehlídkou svého druhu na světě. Loni jej navštívilo přes 125.000 lidí. Hlavním tématem letošního ročníku bude objevování a poznávání. Přehlídka také připomene cestovatele, dobrodruha a spisovatele Miroslava Zikmunda, který v únoru oslavil 100. narozeniny.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související