Kinematovlak zlínského festivalu zahájí svou pouť po republice. Vyrazí tentokrát z Mikulova

10. květen 2019 07:06

Letošní 59. ročník Zlín Film Festivalu, jehož je Kinematovlak již nedílnou součástí, se uskuteční od 24. května do 1. června.

Kinematovlak zlínského filmového festivalu zahájí příští týden svou pouť po republice. Letos vyjede z Mikulova, sdělila mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Kinematovlak již 16. rokem nabídne v "kině na kolejích" dětem projekce pohádek. Letošní 59. ročník Zlín Film Festivalu se uskuteční od 24. května do 1. června.

"Start Kinematovlaku je tradičním symbolem pro veřejnost, že se Zlín Film Festival nezadržitelně blíží," uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová. V Mikulově, kde letos 14. května kinematovlak startuje, se na začátku června uskuteční také Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu.

Vlak z Mikulova pojede do Znojma, rakouského Retzu, Kolína, Kutné Hory, Mladé Boleslavi, Nymburku a Brandýsa nad Labem. "Na Moravě budou jeho zastávky v Olomouci, Přerově, Kroměříži a svoji cestu skončí pohádkový vlak ve Zlíně v době konání filmového festivalu," uvedla Martykánová.

Odpoledne jsou věnována široké veřejnosti. Děti se mohou těšit na spoustu známých večerníčků z produkce České televize a dalších známých pohádek.
Kateřina Martykánová, mluvčí festivalu

Kinematovlak v každém městě zastaví na nádraží, promítat se v něm bude vždy od 09:00. Dopolední projekce jsou určeny především dětem z mateřských škol a prvních stupňů základních škol. "Odpoledne jsou věnována široké veřejnosti. Děti se mohou těšit na spoustu známých večerníčků z produkce České televize a dalších známých pohádek," uvedla mluvčí.

Ve vlaku bude kromě vozu upraveného do podoby kinosálu také herna a historický vagon. "V něm návštěvníci uvidí, jak to kdysi na železnici vypadalo, a nahlédnou také do historie měst, kterými Kinematovlak projíždí," dodala Martykánová.

Zlínský festival pro děti a mládež je nejstarší a největší přehlídkou svého druhu na světě. Hlavním tématem letošního ročníku bude objevování a poznávání. Přehlídka také připomene cestovatele, dobrodruha a spisovatele Miroslava Zikmunda, který v únoru oslavil sto let.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související