Zlínské divadlo přivede na prkna prvorepublikový filmový hit

18. únor 2012

Městské divadlo ve Zlíně připravuje na sobotní večer první premiéru letošního roku. Sportovní muzikál Škola základ života nastudovala s tamním souborem Hana Mikolášková podle knihy Jaroslava Žáka.

„Nechtěla jsem dělat jen zábavnou komedii, která by kopírovala film,“ prozradila umělecká šéfka zlínského divadla Hana Mikolášková, „rozhodli jsme se k určitému časovému posunu. Celá hra se odehrává ve školním roce 1938/39, což byl rok velkých dějinných událostí v Československu.“

Přesto se podle režisérky diváci nemusí bát nějaké ponuré atmosféry. Mikolášková usadila komediální příběh do kulisy atletického stadionu a pojala jej jako soutěž mezi študáky a profesory.

Prvně jmenované zastupuje Jindřich Benetka v podání Marka Příkazského. „Film jsme si samozřejmě několikrát pouštěli,“ prozradil herec, „ale v některých místech se maličko odchylujeme.“

Hlavním soupeřem studentů na pomyslném hřišti je Gustav Řezníček coby profesor Armand Cafourek. „Hlavním cílem je pobavit diváky. Není to jen bezduchá zábava, ale i rekapitulace dějinného vývoje,“ dodal Řezníček.

Premiéra hry, kde hlavní hrdina mimo jiné sjíždí kulisy na kolečkových bruslích, začíná v sobotu v 19 hodin.

autor: rv
Spustit audio