Zlínská zoologická zahrada slaví 70 let. Přivítala devatenáct milionů lidí

Před sedmdesáti lety byla slavnostně otevřena zoologická zahrada na Lešné.

Zoo vznikla v parku, který obklopoval zdejší zámek.

Ve třicátých letech minulého století hrabě Josef Karel Seilern, tehdejší majitel zámku a lukovského panství, zavedl v Lešné chov oborních a exotických zvířat. V areálu zoo se pohybovala vysoká zvěř, drobné antilopy, jeřábi, ve velkém vytápěném skleníku volně poletovali exotičtí ptáci, především papoušci vlnkovaní, snovači a pěnkavy.

Seilernové od roku 1929 odchovávali dokonce i australské běžce emu hnědé. Součástí areálu bylo od začátku 20. století také hraběcí přírodovědné muzeum.

Zámek a celý areál byl po skočení 2. světové války rakouské hraběcí rodině Seilern-Aspang zkonfiskován. Město Zlín, které se stalo jeho vlastníkem, přišlo se záměrem využít celý areál ke kulturním účelům, a tak byl v roce 1948 vytvořen návštěvní řád a zřízena zoologická zahrada.

Až do konce 90. let se však jednalo spíše o zoopark regionálního významu s návštěvností kolem 200 tisíc osob.

Návštěvnost zlínské zoo se podle tiskové zprávy zlínského magistrátu změnila především v posledních 15 letech. Návštěvu si každoročně nenechá ujít více než 600 tisíc lidí.

"Rozhodně to však neznamená, že bychom usnuli na růžích. Už teď chystáme nové projekty, například expozici pro jaguáry nebo aligátory, usilujeme o získání nových druhů zvířat, připravujeme rozšíření služeb. A hlavně postupně budujeme africké Karibuni. Hlavní ozdobou Karibuni však budou sloni, kterým bude patřit téměř třetina z celkového prostoru," řekl Roman Horský, ředitel zoologické zahrady.

„Od pátku 28. do neděle 30. září bude v areálu zoo nachystána spousta překvapení a zážitků. Podíváte se třeba do nepřístupných prostor zámku Lešná, pokřtíme mládě kasuára, naučíme Vás žonglovat, promítneme dokument mapující 70 let zoo. Velkou oslavu zakončí v neděli 30. září koncert kapely Fleret."
Mluvčí ZOO Zlín Romana Bujáčková

Související