Zlínská pobočka sdružení ADRA spustí projekt Prvák

5. prosinec 2007

Projekt se stručným názvem Prvák spustí od nového roku ve Zlíně tamní pobočka občanského sdružení ADRA. Celostátní program má tři moduly, z nichž na Zlín připadl ten první. Cílem je osvětlit těm nejmenším, jaký je svět dětí za hranicemi republiky i Evropy. Další podrobnosti prozradila vedoucí zlínské ADRY Alena Rusová.

Jaký bude obsah projektu? Jak bude vypadat? Budou to besedy s dětmi. Budou to nejrůznější činnosti s dětmi, na základě kterých si i ty nejmenší děti uvědomí, že ne všechny děti na světě mají stejné životní podmínky jako mají ony. Ten projekt teprve rozjedeme. Uvidíme, co v našem regionu dokáže předškolní děti oslovit. Je to vždycky otázka té které mateřské školy, její momentální situace. Musí se člověk umět přizpůsobit té které skupině dětí, jejich mentalitě, vyspělosti sociální a tak dále.

Co konkrétně si můžeme představit pod pojmem práce s dětmi? Jsou to konkrétné činnosti s dětmi. Samozřejmě za použití nejrůznějších pomůcek, například omalovánek, které jsou už zpracovány. Máme výhodu, že náš ředitel pan Jan Bárta je výtvarník a tak k tomu zpracoval poutavé materiály. Takže za použití nejrůznějších pomůcek budeme ukazovat dětem, že jejich kamarádi v Africe nebo Asii žijí opravdu jinak. To jsme v podstatě dělali v mateřských školkách odjakživa. Povídali jsme si s dětmi o dětech z jiných kontinentů a upozorňovali jsme na to, že ne všechny děti mají tak dobré jídlo a jsou tak dobře oblečené jako ty naše děti.

autor: rv
Spustit audio