Zlínská lukostřelba slaví úspěchy. Tomáš Rožnovský má na kontě už pátý titul českého šampiona v 3D lukostřelbě

Hostem Českého rozhlasu Zlín byl třiačtyřicetiletý uherskobrodský rodák a šéfprogramátor CNC strojů Tomáš Rožnovský, který lets obhájil a vybojoval další titul českého šampiona v lukostřelbě.

Třebaže s lukostřelbou začal teprve před sedmi lety, už teď patří mezi světovou špičku. Tomáš Rožnovský ze zlínského lukostřeleckého klubu letos získal už pátý titul v lukostřelbě na 3D terče a získal medaili v soutěži týmů i na nedávném mistrovství Evropy.

3D lukostřelba na rozdíl od té klasické není olympijský sport. “Při olympijské lukostřelbě střílíte z jednoho místa na terč, který je vzdálený 30 nebo 70 m a střílí se šíp za šípem v sadách po třech. Bývá to na hřišti nebo na nějakých rovných plochách. 3D lukostřelba představuje imitaci lovu zvířat, terčem je 3D zvíře. Střílí se v lesích nebo na loukách na makety zvířat, které mají na sobě soustředné kruhy s bodovou hodnotou,“ vysvětluje Tomáš Rožnovský a dodává, že se při tomto sportu skupiny střelců přesunují od stanoviště ke stanovišti a na rozdíl od olympijské lukostřelby se střílí pod různými úhly.

Na makety jakých zvířat se střílí? Jak je tento sport náročný ekonomicky? Dá se lukostřelbou uživit? Jak často musí úspěšný lukostřelec trénovat a co přesně? A je to vyloženě letní sport, nebo se závodí i v zimě? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v rozhovoru s Tomášem Rožnovským.

Spustit audio

Související