Zlínská krajská galerie bilancuje poslední roky své činnosti

28. prosinec 2007

Šest let práce Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně představuje nově otevřená výstava v Domu umění a ve zlínském zámku. Galerie se může pochlubit významnými díly klasiků i moderních umělců. Zhruba dvě stovky z nich pak zájemci naleznou na zmíněné výstavě. Na otázky ohledně šestileté bilance se ptal Český rozhlas Brno ředitele galerie Ludvíka Ševečka.

Proč právě období 2001 - 2007? To má jednoduchý důvod. V roce 2001 změnila galerie zřizovatele a změnila také své jméno. Od roku 2001 už není galerií státní a jmenuje se Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Jejím zřizovatelem se v roce 2001 stal Zlínský kraj. No a my bilancujeme co jsme za to období udělali pro rozvoj uměleckých sbírek, pro jejich publicitu a prezentaci.

Tak to zkusme shrnout co se za to období událo. Ta situace zprvu nebyla jednoduchá. Když jsme přišli pod kraj, tak vyvstal velký restituční problém. Byla to takzvaná Salusova sbírka. Bylo to více než 100 obrazů vesměs z 19. století , které jsme museli vrátit restituentce. Vyvstal pak problém jak získat kvalitativně podstatnou část této sbírky zpět do uměleckých sbírek zlínské galerie. Díky porozumění Zlínského kraje a Odboru movitých kulturních památek Ministerstva kultury České republiky se nám podařilo 14 nejvýznamnějších obrazů této sbírky vykoupit zpět do krajských sbírek, do správy Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. Jsou mezi nimi obrazy Václava Brožíka, Jakuba Šikanedra, Josefa Matěje Navrátila, Františka Xavera Procházky a některých dalších autorů, které patří ke klíčovým dílům i v kontextu tvorby těchto českých klasiků.

Můžete zmínit i některé významné výstavy během těch 6 let, kterých se krajská galerie zúčastnila? V rámci spolupráce Zlínského kraje s Trenčínským samosprávným krajem si galerie uvědomila, že bude muset soustavněji spolupracovat se slovenskými kulturními institucemi. My jsme tomu velmi rádi a rozvinuli jsme obrovskou spolupráci mezi českými a slovenskými institucemi galerijního typu. Uskutečnili jsme několik naprosto průkopnických výstav, a to zejména v Bratislavě a v Trenčíně. Tou nejvýznamnější výstavou byla výstava Klenoty českého umění 1907 - 1939, která byla instalována v Bratislavě a v Trenčíně. Byla to jedna z vůbec nejúspěšnějších a nejnavštěvovanějších výstav v Bratislavě od doby rozdělení federace.

autor: rv
Spustit audio