Zlín zakládá městské bytové družstvo. Zisk města bude minimální, říká Francová

19. květen 2021 10:30

Zlín zakládá bytové družstvo, jeho členové předem složí dvaceti pěti procentní zálohu a zbytek splatí formou nájmu. Za 25 let bude byt jejich. Ve vysílání Českého rozhlasu Zlín o tom mluvila náměstkyně primátora Kateřina Francová.

Zlín mění svou bytovou politiku. Má v plánu založit městské bytové družstvo a umožnit jeho členům dosáhnout na vlastní bydlení. O dalším rozhodne zájem potenciálních družstevníků.

Radnice jej chce zjišťovat prostřednictvím dotazníku, který v nejbližších dnech zveřejní na připravovaném webu k družstevnímu bydlení.

"Na základě vyplněných formulářů a zájmu budeme ještě upravovat podmínky pro členy družstva. Nevíme, jestli zájem budou mít spíš mladí lidé, ještě nesezdaní partneři, nebo třeba matky s dětmi bydlící nyní v nájemních bytech. Proto zatím podmínky ještě nemáme úplně specifikované," řekla v úterním vysílání pořadu Den ve Zlínském kraji Českého rozhlasu Zlín náměstkyně zlínského primátora Kateřina Francová z hnutí STAN.

Výhodou je podle ní garance města, které navíc počítá jen s minimálním ziskem.

V rozhovoru Andrey Kratinové s náměstkyní primátora Kateřinou Francovou se dozvíte mimo jiné i to, jak rozšířená tato forma bydlení v České republice je, jaké jsou podmínky pro vstup do městského bytového družstva nebo co nastane, když člověk nebude moci členský příspěvek po nějakou dobu splácet.

autoři: Andrea Kratinová , Radek Štěrba
Spustit audio

Související