Zlín je zásobitelem témat pro politickou satiru, říká s nadsázkou nový ředitel Městského divadla Zlín Josef Morávek

16. srpen 2022

Ředitelem Městského divadla Zlín se od července 2022 stal Josef Morávek. Má zkušenosti divadelního režiséra, je také ekonom, manažer, pedagog, zakladatel umělecké školy nebo iniciátor vzniku mezinárodního festivalu.

Josef Morávek, který je novým ředitelem Městského divadla Zlín, ve Zlíně už působil, a to přesně v době revoluce v roce 1989. O svém příchodu na zlínsko žertuje: „Byl jsem osloven, jestli nechci pracovat v Gottwaldově. A než jsem do toho Gottwaldova dojel, tak už to byl Zlín.“ Zde mimo jiné režíroval i Havlovu Zahradní slavnost a jedné ze zkoušek se zúčastnil i samotný Havel, který přijel do Zlína už jako prezident.

Čtěte také

Další zkušenost se zlínským divadlem získal Josef Morávek v letech 1992 až 1996 jako umělecký šéf a byl také ředitelem Zlínské vyšší odborné školy umění. Je spoluzakladatelem a manažerem portálu www.divadlo.cz. V uplynulý 23 letech  působil také jako ředitel a jednatel společnosti ABSTRACT, která realizovala řadu úspěšných internetových projektů.

V rozhovoru Josef Morávek prozrazuje, co ho vedlo k tomu vrátit se do Zlína jako ředitel divadla, a samozřejmě také to, jaké jsou jeho plány se zlínskou divadelní scénou. Podle jeho slov chce mimo jiné více spolupracovat se studenty různých škol, například při návrzích plakátů.

Co do repertoáru divadla má samozřejmě také svoji vizi, každopádně ale chce pokračovat i v tématech, která jsou na prknech zlínského divadla úspěšná. To jsou například hry s regionální tématikou, jako byl třeba příběh rodiny Jelínků v představení Trnky a hvězdy, nebo politická satira typu úspěšného kabaretu Ovčáček čtveráček. K tomu Josef Morávek se smíchem dodává: "Zlín je přes všechny své klady jako město kreativity, tvořivosti a produktivity zároveň jedním z největších zásobitelů témat pro politickou satiru v České republice. Takže pokračovat určitě chci."

V závěru rozhovoru představuje Josef Morávek nejzajímavější tituly následující zlínské divadelní sezóny.

Celý rozhovor nabízíme v záznamu.

Spustit audio

Související