Žena s kloboukem probouzí v mužích gentlemanství, říká zakladatelka Kloboukového klubu

8. září 2021

„Ochrání nás v zimě i v létě, ale nepleťme si klobouk s deštníkem,“ říká Radka Chabičovská, která bez pokrývky hlavy nevyjde do ulic.

Když vejdete do obchodu s klobouky, první otázka padne na příležitost, kam si klobouk chcete vzít. Elegantní kousky se hodí na svatbu – svatební maminka by měla mít vždy klobouk. Do jedné barvy se pak s kloboukem ladí kabelka a boty. Platí pravidlo, že drobné dámy si nedávají širokou krempu. S užším obličejem můžete mít jakýkoliv tvar, plnějším tvářím sluší „bolerko“ – klobouk, který má krempu dál od tváře. Větší klobouk na vyšší a větší dámy, menší klobouk je vhodný pro menší dámy.

Když má žena na hlavě klobouk, tak budí gentlemanství v mužích. „Zkuste si ho nasadit, pánové jsou najednou milejší. Nejen pánové, ale i dámy. Když přijdete do obchodu bnebo chcete nějakou službu, málokdo vám řekne ne,“ dodává Radka Chabičovská.

Kde vzal panamský klobouk svůj název? Dá se podle klobouku poznat nezadaná dáma? Co hlásá etiketa smekání? A jak to bylo se zákazem nošení kloboukových jehlic v Brně? Odpovědi najdete v rozhovoru Jarky Vykoupilové.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.