Zelené řezy

Pondělní recept Apetýtu bude zelený, slaný, ale vypadat bude jako dezert. Zní to neuvěřitelně? Nenechte se zmást. Připravte si s námi zelené řezy!

V úvodu je dobré připomenout zdravotní benefity špenátu – tato rostlina je bohatá na beta-karoten, vitamíny C, B a K, lecitin, kyselinu listovou a vlákninu. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, posiluje svaly, snižuje krevní tlak, podporuje i krvetvorbu. Zároveň je to výborné přírodní barvivo, které v následujícím receptu způsobí to, že bude výsledek vašeho pečení nádherně vybarvený.

Připravte si:

  • 500 g sekaného čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 5 vajec
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • sůl

na náplň:

  • 150 g ricotty
  • 200 g brynzy nebo jiného čerstvého sýra

Postup:

  1. Špenát rozmrazíme, případně tyčovým mixérem čerstvý rozmixujeme a vložíme do síta, necháme okapat a poté ještě vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. Oddělíme žloutky od bílků.
  3. Špenát předáme do mísy, kam přimícháme žloutky, utřený česnek, změklé máslo a sůl.
  4. V míse vyšleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh a střídavě s moukou ho zapracujeme do špenátu.
  5. Hmotu rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
  6. Upečený plát necháme zchladnout a stáhneme z něj papír.
  7. V misce vyšleháme ricottu s brynzou a podle chuti osolíme.
  8. Špenátový plát rozkrojíme podélně a potom příčně na polovinu – vzniknou 4 stejně velké díly, slepíme je k sobě krémem a přes noc necháme ztuhnout.
  9. Před podáváním rozkrojíme na 8 dílků a servírujeme jako originální svačinku, klidně pro návštěvu jako předkrm před grilováním.

Související

  • Šlehačková bublanina

    Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!

  • Vegetariánská čína

    V pátečních apetýtových receptech pro vás máme tip na bezmasou čínu. Čínská kuchyně jako taková je založená na pěti chutích – kyselé, hořké, sladké, slané a ostré.

  • Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!

    Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa.