Zdravotníci se chystají na obézní pacienty. Ve Zlíně mají nové stoly i sanitku

31. leden 2018

Silně obézní pacienti stále častěji komplikují práci zdravotníkům. Ti si tak v kraji už kvůli tomu pořídili jak speciálně upravenou sanitku, tak operační lůžka.

Záchranáři si někdy na pomoc volají hasiče. Hasiči jim totiž pomohou dostat třeba i dvousetkilového pacienta do sanitky.

A pomáhat bude zdravotníkům i nová technika. Zlínští záchranáři za několik týdnů dostanou novou sanitku pro nadměrně obézní pacienty. „Bude širší, pevnější a vybavená rozměrnějšími nosítky,“ říká ředitel krajské záchranné služby Josef Valenta.

Nemocnice mají problémy

Problémy mají zdravotníci i přímo v nemocnicích. Takovým pacientům bývá velice obtížné například napíchnout žílu kvůli odběru krve, nebo vpravit nějaký roztok do těla. Problematičtější je také anestezie. Tuk tlačí na plíce, které to občas jen obtížně zvládají.

Nadměrně obézních jen na plicním oddělení zlínské nemocnice ročně hospitalizují okolo čtyřiceti. Mají tam dokonce nachystaný speciální hubnoucí program. Díky němu se podařilo snížit váhu u jednoho z pacientů ze dvou set kilogramů na devadesát pět.

I primář novorozeneckého oddělení Josef Macko by přivítal více operačních lůžek pro nadměrné obézní pacienty. Právě krajská nemocnice ve Zlíně koupila před několika týdny dvě taková s nosností do čtyř set kilogramů.

Desítky tisíc obézních lidí

Nový operační stůl zakoupený v prosinci patří k nejmodernější generaci s nosností do 400 kg a v polohovacím módu unese pacienta do hmotnosti 250 kg. Je vybaven inteligentním dálkovým ovladačem s displejem kilogramů.

Morbidní obezita začíná na zhruba sto padesáti kilogramech váhy. Podle serveru Zdravotnický deník je v Česku takových lidí okolo osmdesáti tisíc.

Jsou častými pacienty v nemocnicích, vozit je musí i záchranáři. Péče je komplikovaná nejenom pro samotnou tělesnou váhu, ale také kvůli zdravotním komplikacím, které postiženému přináší.

autor: pes
Spustit audio

Související